Дългоочакваната сделка по продажбата на Нюкасъл се очаква да бъде обявена официално до часове. Досегашният собственик на "свраките" Майк Ашли е продал клуба за 300 милиона паунда на инвестиционен фонд, зад който стои престолонаследникът на Саудитска Арабия - принц Мохамед бин Салман.

Целият процес се проточи повече от 18 месеца заради затруднения от различен характер, като в един момент инвеститорите обявиха, че се оттеглят. 

През лятото обаче въпросният фонд декларира желанието сделката да бъде доведена до успешен край. Вчера стана ясно, че кандидат-купувачите от Саудитска Арабия са получили "зелена светлина" за финализирането на покупката, след като са разрешили спора си с кaтарската телевизия beIN Sports, която предяви искове към саудитската страна заради нелегално предаване на мачове в последните 5 години.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Инвестиционният фонд придобива 80% от акциите на Нюкасъл. Останалите 20% ще бъдат в Аманда Стейвли и братята Саймън и Дейвид Рубен, за които се твърди, че са второто най-богато семейство във Великобритания. 

Така приключва и 14-годишният период, в който недолюбваният от феновете на "свраките" Майк Ашли управляваше доста противоречиво Нюкасъл.

Според английските медии клубът от "Сейнт Джеймсис Парк" ще има най-богатият собственик в света на футбола, тъй като състоянието на принц Мохамед бин Салман се оценява на 320 милиарда паунда, което е в пъти по-голямо от това на собственика на Манчестър Сити шейх Мансур (23 милиарда).

Според английските медии едно от първите решения на новите собственици ще бъде да уволнят мениджъра на Нюкасъл Стив Брус. "Свраките" в момента са на предпоследното 19-то място във Висшата лига.

"Сън" публикува списък с десетимата най-богати собственици на футболни клубове в света:

1.Инвестиционен фонд от Саудитска Арабия – 320 милиарда паунда

2. Шейх Мансур (Манчестър Сити) – 23,2 милиарда паунда

3. Дитер Мантешмит (РБ Лайпциг) – 15,7 милиарда паунда

4. Андреа Аниели (Ювентус) – 11 милиарда паунда

5. Роман Абрамович (Челси) – 9,6 милиарда паунда

6. Филип Аншуц (Лос Анджелис Галакси) – 8,1 милиарда паунда

7. Стан Крьонке (Арсенал) – 6,8 милиарда паунда

8. Насер Ал-Хелайфи (ПСЖ) – 6,5 милиарда паунда

9. Жанг Жиндонг (Интер) – 6,2 милиарда паунда

10. Гуо Гуанчан (Уулвърхемптън) – 5,2 милиарда паунда