Равенството на Манчестър Юнайтед срещу Евертън (1:1) беше мач номер 50 за Жозе Моуриньо. Специалния обаче няма повод да празнува, въпреки че „червените дяволи“ нямат загуба във Висшата лига от 23 октомври. Тази серия от 20 срещи в първенството без поражение включва 10 равенства.

За тези 50 мача Моуриньо записа 30 победи, което с три повече за същия брой двубои, които Юнайтед изигра при двамата предшественици на португалеца. Луис ван Гаал и Дейвид Мойс постигнаха 27 успеха начело на гранда от „Олд Трафорд“.

Срещата срещу Евертън беше 29-а за Специалния начело на „червените дяволи“ във Висшата лига. За това време Манчестър Юнайтед спечели 54 точки. В този показател Жозе Моуриньо отстъпва на Ван Гаал и Мойс, които имаха по 56.

Мнозина вече си задават въпроса дали 54-годишният португалец е загуби блясъка си на победител и шампион. Той изглежда не може да превърне Юнайтед в отбор с шампионски амбиции. Нещо, в което се провалиха и двамата му предшественици.

И тримата общо взето бяха поставени при равни условия. Обещания за подкрепа от ръководството и дългосрочни договори. Поне в началото при Ван Гаал и Мойс беше така. Те, заедно с Моуриньо, получиха средства за харчене, за да привлекат нужните си футболисти. През лятото на 2014 година холандецът, преди първия си сезон на „Олд Трафорд“, похарчи 166,05 милиона паунда и класира „червените дяволи“ в Шампионската лига заради четвъртото място в крайното класиране за сезона. Впоследствие беше уволнен след втория си сезон в клуба и година преди изтичането на контракта му. Единственият голям успех на Ван Гаал в Юнайтед беше спечелването на ФА Къп през миналия сезон.

Година по-рано Дейвид Мойс парафира за шест години. Той пристигна с протекциите на легендарния сър Алекс Фъргюсън, който сам избра наследника си, след като официално се пенсионира. Сър Алекс беше извел Юнайтед до титлата в последния си сезон. Това остави на Мойс шампионски отбор, но и тежко наследство, което новият мениджър трябваше да защитава. От гледна точка на наличните играчи в отбора бившият мениджър на Евертън не хвърли огромни суми за трансфери. Плати 27,54 милиона паунда на „карамелите“ за Маруан Фелаини.
Шотландецът се прости с мениджърския пост на „Олд Трафорд“ след само 10 месеца, което беше най-краткият треньорски престои в клуба за последните 82 години и третият най-къс в цялата история на „червените дяволи“. Дейвид Мойс остави Юнайтед на седмо място в класирането, на 13 точки зад четвъртия по това време Арсенал. До края на сезона временният наставник Райън Гигс не успя да придвижи тима по-напред. Единственият успех на шотландеца на „Олд Трафорд“ е спечелването на Къмюнити Шилд преди началото на сезона.

Жозе Моуриньо беше назначен начело на Манчестър Юнайтед през миналото лято. Специалния винаги е твърдял, че за него това е мечтаната работа. Той подписа тригодишен договор и похарчи 157,25 милиона паунда за нови играчи и то при условие, че Златан Ибрахимович дойде като свободен агент. Голяма част от сумата отиде само за Пол Погба, който струваше 89,25 милиона паунда. Въпреки скъпата селекция „червените дяволи“ в момента са пети с 54 точки, четири по-малко от градския съперник Манчестър Сити и на пет зад големия враг Ливърпул. Юнайтед обаче е на 15 точки зад лидера Челси.

Дали Манчестър Юнайтед се представя по-добре под ръководството на Жозе Моуриньо, отколкото при Дейвид Мойс и Луис ван Гаал, това могат да кажат специалистите. Статистиката обаче не е в полза на Специалния, поне що се отнася да спечелените точки във Висшата лига, въпреки че португалецът в първите си 50 мача има повече спечелени победи от двамата си предшественици. Ще успее ли Моуриньо да повтори холандеца и да класира „червените дяволи“ за Шампионската лига през първенство – това ще разберем в оставащите кръгове до края на сезона. Специалния обаче държи силни козове. Още в първия си сезон спечели трофей – Купата на Лигата, а има възможност да триумфира в Лига Европа, където отборът му е на четвъртфинал. Не бива да се забравя, че португалецът изведе Юнайтед и до триумф в Къмюнити Шилд преди старта на първенството.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

БАЛАНС В ПЪРВИТЕ 50 МАЧА
МЕНИДЖЪР МАЧОВЕ ПОБЕДИ РАВЕНСТВА ЗАГУБИ
Жозе Моуриньо 50 30 13 7
Луис ван Гаал 50 27 14 9
Дейвид Мойс 50 27 11 12

 

ТРАНСФЕРИТЕ ПРЕДИ ПЪРВИЯ СЕЗОН
МЕНИДЖЪР ПОХАРЧЕНА СУМА ПРИВЛЕЧЕНИ ИГРАЧИ
Жозе Моуриньо 157,25 млн. Пол Погба, Хенрих Мхитарян, Ерик Байи, Златан Ибрахимович (св. тр.)
Луис ван Гаал 166,05 млн. Анхел ди Мария, Люк Шоу, Андер Ерера, Маркос Рохо, Дейли Блинд, Фалкао (наем), Ваня Милинкович-Савич
Дейвид Мойс 28,25 млн. Маруан Фелайни, Сайди Янко


ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА