Най-скъпият украински футболист - новата звезда на Челси Михайло Мудрик ще бъде разследван за проява на расизъм.

Взетият за близо 100 молиона евро плюс бонусите играч е бил уловен от камера да рецитира текст на песента "Freestyle" от 2017 г. на американския рапър Lil Baby. Расов термин се повтаря на няколко пъти в кадрите, което води до широка критика към 22-годишния нападател.

Извинение, публикувано пред The Sun от представител на Мудрик гласи: "Михайло дълбоко съжалява за всяка обида, причинена от видеото, публикувано в неговия акаунт в ТикТок миналия юли. Докато намерението му беше единствено да рецитира текст на песен, Михайло съжалява за решението си и искрено приема, че не е било подходящо. Вече видеоклипът е премахнат.

Мудрик се извини за действията си, но водещата антирасистка кампания Kick It Out излезе с позиция: "Kick It Out осъжда използването на всички расови обиди, включително думата с "Н" независимо от контекста. Думата с "Н" е дълбоко обидна и използването на този термин от високопоставени фигури във футбола може само да отблъсне хората от играта.

Важно е футболистите да използват значимата си платформа по положителен начин и ние сме окуражени да видим, че Михайло Мудрик е признал болката, причинена от използването на тази грозна обида".

Футболната асоциация на Англия скоро трябва да реши дали ще има последствия за новото попълнение на Челси.