Ако бе останал в Борусия (Дортмунд), сега щеше да се бори за ново участие в Шампионската лига. С Арсенал обаче Пиер-Емерик Обамеянг се намира в дълбока криза, анализира "Билд". В пет мача 28-годишният бивш голмайстор на „жълто-черните” носи екипа на новия си тим и записа четири горчиви загуби.

С трансфера си Обамянг искаше да направи следващата крачка в неговата кариера, но засега посоката е грешна. При това всичко започна добре. В дебюта си му срещу Евертън (5:1) нападателят се разписа с прехвърлящ удар за 4:0, въпреки че бе в положение на засада. Месец по-късно атаките на водения от Арсен Венгер тим почти винаги се развиват без участието на Обамеянг. В последвалите четири мача той вкара само един гол за „артилеристите” при загубата в Брайтън (1:2). Той обаче не оказа никакво влияния при двете поражения с 0:3 от Манчестър Сити във финала за Купата на Лигата и за първенство. Във финала габонецът имаше огромен шанс, но пропусна дузпа.

Безпомощните изяви на „артилеристите” биха могли да доведат и до край на 22-годишната ера на Венгер. Френският специалист от години искаше Обамеянг в състава си, а през януари клубът плати 63,75 милиона евро за нападателя, допринесъл за трансфера с някои провокации в бившия си клуб.

Така вместо да стои пред „жълтата стена” на „Сигнал Идуна Парк”, Обамеянг трябва да търпи освиркванията на малкото фенове на „Емирейтс”. И вместо през следващия сезон отново да играе в Шампионската лига, Арсенал най-вероятно ще трябва да се задоволи с участие в Лига Европа. Само спечелването на този турнир през настоящия сезон би могло да даде шанс на „топчиите” за изяви в най-престижната европейска клубна надпревара. Английският тим играе на 1/8-финалите срещу Милан, а Обамеянг няма право да играе срещу клуба, чийто юноша е, защото вече е участвал с екипа на Дортмунд в турнира през този сезон.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА