Уест Хям надделя драматично с 3:2 над Манчестър Юнайтед в отложен мач от 35-ия кръг на английското първенство. Това беше едва третата победа на "чуковете" у дома над този съперник в ерата на Висшата лига. Успехът имаше и тъжен привкус, защото сапунените мехурчета за последен път се извисиха над „Ъптън парк”. След 112 години Уест Хям напуска своя роден дом и от следващия сезон ще домакинства на Олимпийския стадион. На двубоя присъства и бившият български национал Светослав Тодоров, който започна кариерата си на Острова именно в Уест Хям и получи специална покана от ръководството на клуба да изгледа на живо историческата среща.

Двубоят беше с огромен залог и за двата тима, тъй като Юнайтед се бореше да измести градския съперник Сити от четвъртото място, даващо право на участие в Шампионската лига, а лондончани – да изпреварят Саутхемптън от шестата позиция, гарантираща участие в Лига Европа.

Освен огромният заряд заради подреждането в класирането, срещата започна с 45 минути закъснение, след като феновете на „чуковете” атакуваха автобуса на Юнайтед пред стадиона и изпочупиха прозорците му.

Домакините започнаха с натиск от самото начало и изнесоха страхотно полувреме, в което не дадоха шанс на противника да застраши сериозно вратата им нито веднъж.

В 10-ата минута Уест Хям излезе напред в резултата. След недоборо изчистване от защитата на домакините, лондончани организираха атака по левия фланг. Мануел Лансини пусна към дузпата, където Диафра Сако отправи удар, рикоширал и в крак на противников защитник, за да отбележи в левия ъгъл – 1:0.

Попадението окрили лондончани, които диктуваха темпото, а Нобъл, Огбона и Керъл притесняваха Дейвид Де Хеа.

Гол на "чуковете" в 20-ата минута бе отменен, тъй като според съдията центрирането на Марк Нобъл към Антонио е излязло в аут.

Удар на Лансини в 28-ата минута пък премина на сантиметри от дясната греда на Де Хеа.

Юнайтед излезе променен през втората част и бързо навакса пасива. В 51-ата минута Рашфорд се възползва от неуверена игра в защитата на домакините и пусна вдясно към нахлуващия в наказателното поле Хуан Мата. Той върна към малкото наказателно поле, където непокрития Марсиал изравни 1:1.

2 минути по-късно, след неубедително изчистване от защитата на Юнайтед, удар на Пайе премина на сантиметри от лявата греда на Де Хеа. Минута по-късно Сако бе изведен сам срещу вратаря след пряк свободен удар, но не успя да намери добре топката.

В 66-ата минута нахлуващият Рашфорд получи пас от Мата в наказателното поле. Той пусна с пета успоредно на вратата, но никой от съотборниците му не беше наблизо.

2 минути по-късно Марсиал избиваше от голлинията удар с глава на Анди Керъл след центриране от корнер.

В 72-ата минута Юнайтед стигна до пълен обрат, след като Антони Мардсиал получи пас по левия фланг, проби сам в наказателното поле и от нулев ъгъл вкара втория си гол в срещата – 1:2.

4 минути по-късно Уест Хям отговори. Михаил Антонио остана непокрит в наказателното поле и с глава засече центриране на Пайе, за да препарира Де Хеа – 2:2.

В 81-ата минута драмата бе пълна. След ново центриране от пряк свободен удар, Дмитри Пайе залепи топката на главата на Уинстън Рийд, който от непосредствена близост направи 3:2.

Уест Хям се изкачи на шесто място с 62 точки - с две повече от Саутхемптън. Отборът ще търси задължителна победа при гостуването си на Сток в последния кръг в неделя. Задържат ли се на тази позиция, "чуковете" ще се класират за Лига Европа.

Юнайтед е пети, на две точки зад четвъртия Сити и му трябва задължителна победа над Борнемут и провал на "гражданите" при гостуването им на Суонси, за да достигне до четвъртата позиция и квалификациите за Шампионската лига.

 Резултати, програма и класиране в Англия - ТУК !!!