Ралф Рангник е напът да поеме Манчестър Юнайтед с временен договор до края на сезона, но 63-годишният специалист има болезнен спомен от първия си допир до английския футбол. Това става преди 42 години, когато Професора се оказва с три счупени ребра и перфориран бял дроб.

През сезон 1979/80 той изиграва 11 мача за аматьорския Саутуик от Първа дивизия на областното първенство на Съсекс. 21-годишният Рангник се озовава в Англия като част от обмен на студенти, тъй като по това време следва специалност „Английски и физическо възпитание“ в Университета на Щутгарт. Именно по тази програма Рангник учи една година в Университета на Съсекс в Брайтън.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

На 13 октомври 1979 г. само 154 зрители стават свидетели на дебюта на Рангник за Саутуик. Германецът влиза като резерва в 76-ата минута при равенството 3:3 със Стейнинг. Във втория си мач за тима Ралф Рангник получава тежка контузия.

"Получих болезнени директни впечатления относно влизането отзад. Оказах се с три счупени ребра и перфориран бял дроб. Три седмици бях в болницата в Чичестър, където в отделението лежах с пациенти, които бяха на 60, 70 и 80 години. В продължение на четири месеца останах извън игра", призна Рангник преди години в документален филм в Германия.

"Най-много бях изненадан, че при контузията никой не дойде да ми помогне. Според правилата от онова време в Англия, никой нямаше право да докосва сериозно контузен футболист. Само докторите можеха да правят това. Затова никой не ми помогна, а аз останах учуден дълго време. Едва след това научих за правилото", допълва Професора.

"Най-големият ми шок при сблъсъка с английския футбол беше фактът, че професионалните и аматьорските отбори не загряваха на терена преди мач. Те правиха кратко разгряване в съблекалнята или в коридора пред нея. Ходих специално на мачове от елита и там беше същото. На един мач на Арсенал на „Хайбъри“ пристигнах час и половина преди началото и нищо нямаше на терена. Няколко минути преди началото една топка беше изритвана към терена от пейката и това беше сигнал, че играчите излизат. След това за около 2-3 минути си подаваха топката и мачът започваше", обяснява Ралф Рангник.

Английските медии дори намериха стара картотека (на снимката по-долу) с любопитна информация от престоя на Ралф Рангник в английския футбол. Там той е посочил, че любимият му футболист е тогавашният нападател на Нотингам Форест и бъдещ играч на Манчестър Юнайтед Гари Бъртълс. Става ясно, че любимите филми на германеца са научнофантастични. Личният му автомобил е посочен като Fiat 731 Miration, но в картотеката сигурно има грешка, тъй като такъв модел няма. Вероятно става дума за Fiat 131 Mirafiori (на снимката вдясно).

А какво се случва с момента с бившия английски клуб на германеца? През месец март 2020 г. градската управа събаря стадиона на Саутуик „Олд Барн Уей“ заради притеснения относно сигурността на конструкцията на съоръжението, а на собственика е платено обезщетение от 500 000 паунда. Новосформираният Саутуик се надява да придобие собствеността върху земята и да построи нов стадион с помощта на дарения. Самият Рангник лично се включи с 1000 паунда за подпомагане на каузата, спомняйки си за собственото си минало в клуба.
РОБ МОУЛ, в. „СЪН“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ