96-те фенове на Ливърпул, които загинаха по време на Трагедията на „Хилзбъро“ на 15 април 1989 година, са незаконно убити. Това постанови решението на съда, което хвърли вината върху полицията.

Съдебните заседатели дадоха отговори на 13 въпроса, в които обвини органите на реда и организацията на домакините от Шефилд Уензди на полуфинала за ФА Къп между Ливърпул и Нотингам. Според решението на съда феновете на мърсисайдци не са виновни за трагедията, довела до смъртта на 96 фенове на „червените“.

Семействата на жертвите на „Хилзбъро“ извикаха от задоволство след произнасянето на съдебния състав. Мнозина се разплакаха от щастие и спонтанно запяха „You'll Never Walk Alone”, а след това последваха възгласи „Справедливост за 96-имата“.

При излизането си от сградата на съда един от близките на загиналите извика „Да“ и размаха победоносно юмрук. След това заяви пред „Скай Спортс“: „Спечелихме. Истината излезе наяве. Мнозина не вярваха, но вече на всички е ясно. Справедливостта възтържествува. Изключително съм развълнуван.“

„Най-накрая свърши. След мъчителни 27 години семействата на 96-имата и всички фенове на Ливърпул получиха справедливостта, която заслужаваха“, заяви британският министър на труда Анди Бърнам.

ВЪПРОСИТЕ КЪМ СЪДА И ДАДЕНИТЕ ОТГОВОРИ
Има ли вина полицията? - ДА
Грешно ли е поведението на полицията? - ДА
Виновни ли са полицаите на трибуните? - ДА
Имат ли вина полицаите на входовете? - ДА
Жертвите убити ли са незаконно? - ДА
Феновете виновни ли са за трагедията? - НЕ
Дизайнът на стадиона спомогнал ли е за трагедията? - ДА
Има ли грешка при осигуряване на сигурността на мача? - ДА
Виновен ли е Шефилд Уензди като организатор? - ДА
Практиката на Шефилд Уензди за мачове спомогнала ли е за трагедията? - ДА
Инженерите на стадиона можело ли е подобрят нещата? - ДА
Бърка ли полицията при реакцията си след началото на трагедията? - ДА
Има ли грешка при действията на спешната помощ? - ДА