Преди 25 години 96 души загубват живота си заради поредица от грешки на стадион “Хилзбъро” по време на полуфинален мач от ФА Къп между Ливърпул и Нотингам. 96 жертви, чиито животи са можели да бъдат спасени. Това показа проучване, проведено повече от 20 години след трагедията и разкрило големи грешки на полицията. Това предизвика ново разследване, а изслушването на роднини на жертвите беше съвсем наскоро. Всички мачове от последния футболен кръг в Англия започнаха със седемминутно закъснение в чест на загиналите преди четвърт век на стадиона на Шефилд Уензди.
 
1_042.jpgТРАГЕДИЯТА
 
15 април 1989 г. Шефилд, стадион “Хилзбъро”. Ливърпул и Нотингам играят полуфинал за ФА Къп на неутрален терен. Много преди началото на мача в 15:00 часа хиляди фенове на мърсисайдци се струпват пред вратите на стадиона, а повечето от тях са без билети. Полицаите започват да се страхуват, да не стане сбиване или някой от тълпата да бъде стъпкан. Полицаят Дейвид Дъкенфийлд взема фаталното решение: Да се отвори портал “С” на трибуната. Това причинява мощно нахлуване на феновете на Ливърпул, като тези от първите редици не успяват да удържат на натиска отзад и мнозина от тях са притиснати до оградата на сектора и умират от задушаване.
 
Докато хора се борят за живота си на трибуната, на терена е даден началният сигнал на мача. Шест минути след началото на мача хора в сектора вече умират. Някои се спасяват, покачвайки се на оградата или на горната тераса, други обаче нямат този късмет. Двубоят е прекратен. 96 загинали, последният от тях починал след 4-годишно състояние на кома. Сред 1_043.jpgпочиналите на стадиона е и бащата на бившия вратар на мърсисайдци Пол Харисън. Най-младата жертва е 10-годишният Джон-Пол Гилхуули – братовчед на капитана на Ливърпул Стивън Джерард.
 
Излъчването по радио “Би Би Си” приключва с изпълнения с мъка коментар на уважавания журналист Питър Джоунс, който завършва: “А гадното слънце продължава да пече”. Думите му звучат като протест срещу природата, която не иска да почете жертвите. Докато в Шефилд се случва най-голямата футболна трагедия в историята на английския футбол, мачове се играят навсякъде на Острова. Арсенал, който е съперник на Ливърпул в борбата за титлата през този сезон, бие Нюкасъл с 1:0 на “Хайбъри”. Алекс Фъргюсън се бори за запазване на поста си, тъй като Манчестър Юнайтед записва домакинска загуба с 0:2 от Дарби Каунти. Няма футболен фен на Острова, който да не знае къде е бил по време на трагедията в Шефилд и кога е научил за случилото се. В другия полуфинал за ФА Къп Евертън печели с 1:0 срещу Норич на “Вила Парк” с гол на Пат Невин. Героят на “карамелите” научава за трагедията, докато дава интервю за “Би Би Си” след мача.
 
1_041.jpgВ дните след случилото се на “Хилзбъро” целият Ливърпул е потънал в скръб. Феновете на “червените” и Евертън са обединени. Играчите на двата отбора ходят на погребения. “Присъствал съм на поне 7”, разкрива Пат Невин. Всички се обединяват около мнението, че полуфиналът с Нотингам не трябва да се играе, а носител на ФА Къп не трябва да бъде определян. Футболната асоциация обаче настоява, а изненадващо и роднините на жертвите искат провеждането на мача. Двубоят се играе на 7 май на “Олд Трафорд” в Манчестър. От съображения за сигурност се използват само 15% от капацитета на стадиона. На трибуните е разпънат голям транпарант с благодарност от феновете на Ливърпул: “Копът благодари на всички ви”. Мърсисайдци печелят с 3:1 след два гола на Джон Олдридж и автогол на Брайън Лоус. Никой обаче не ликува след попаденията.
 
На финала на “Уембли” Ливърпул играе с Евертън и печели с 3:2 след продължения. На трибуните обаче няма разделение на феновете на двата отбора. Град Ливърпул е обединен в Храма на футбола. Както е известно, в последния мач от сезона на Първа дивизия на 26 май 1989 г., шест седмици след “Трагедията на “Хилзбъро”, “червените” претърпяват драматична загуба с 0:2 от Арсенал, въпреки че се нуждаят дори от загуба с един гол, за да спечелят титлата. Гол в добавеното време на Майкъл Томас носи шампионския трофей на “артилеристите”. Двубоят по програма е трябвало да се играе на 23 април, но е отложен заради случилото се в Шефилд.
 
1_045.jpgМОЖЕШЕ ЛИ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ?
 
По време на новото разследване, провокирано от откритите грешки в действията на полицията през 1989 г., се установява, че стадион “Хилзбъро” е бил опасен. Сигнали за това има от няколко години, но тогава те явно са били пренебрегнати. През 1981 г. Тотнъм играе с Уулвърхемтъп на съоръжението на Шефилд Уензди и при срутване на трибуните 38 души са ранени. Година преди трагедията, “Хилзбъро” приема друг полуфинал за ФА Къп между Ливърпул и Нотингам (2:1), а на трибуните има ново срутване. Според докладите няма сериозно пострадали.
 
НОВОТО РАЗСЛЕДВАНЕ
 
1_046.jpgПри изслушването на свидетелски показания по време на новото разследване са изслушани и роднини на жертвите. Става ясно, че един от загиналите е предчувствал трагедията. “О, не! Не отново този стадион”, заявил 16-годишният Мартин Кевин Трейнър. Той обаче бил успокоен от 10 години по-големия си брат Кристофър: “Няма страшно, нали аз ще бъда с теб.” Двамата братя са сред 96-те жертви. Техният разговор е разказан от сестра им Тереза Ероусмит. Съпругата на Кристофър Трейнър – Елизабет, претърпява аборт след трагедията. “Хилзбъро” лиши много хора от възможността да имат семейство. Трагедията остави огромна дупка в сърцата ни”, свидетелства Тереза Ероусмит.
 
1_047.jpgСара Браун е бременна в шестия месец, когато съпругът й Стивън Браун, 25-годишен от Рексъм, загива на “Хилзбъро”. Тяхната дъщеря Саманта се ражда през юни 1989 г. “Той ме обичаше с такава страст, каквато не предполагах, че може да съществува. Обичахме се от първата си среща, когато бяхме 16-годишни. Това беше любов от пръв поглед. Когато разбра, че съм бременна, той полетя в облаците от гордост. Стивън обаче не получи шанса да види дъщеря си. Няма думи, с които да опиша това чувство”, разказва Сара Браун.
 
1_048.jpgСъдебното жури изслушва показания за много други съдби, които са прекъснати от “Трагедията на “Хилзбъро”. Една от историите е за 33-годишния Ерик Хенкин от Ливърпул, баща на две деца и отдааден фен на “червените”. “Той ни беше възпитал да стискаме с пръсти носовете си, когато минаваме покрай “Гудисън Парк” и да отдаваме чест, заставайки пред “Анфилд”. Опитвам се да науча и децата си на това”, разказва Линзи - дъщерята на Ерик Хенкин.
 
ПОСЛЕДСТВИЯТА
 
Най-тежката трагедия, случила се на британски стадион, има позитивен ефект не само върху английския, но и върху световния футбол. Проведеното през 1989 г. разследване завършва с известния “Доклад на Тейлър”, който слага край на грохналите и разнебитене стадиони, на които феновете са оградени зад решетки. Постепенно е сложен край на трибуните за правостоящи. “Трагедията на “Хилзбъро” временно отдръпва феновете в Англия от стадионите, но само година по-късно любовта към футбола се връща. Катализатор за това неочаквано се оказва драматичната загуба след дузпи от Германия на полуфинала на Мондиал90, когато сълзите на Пол Гаскойн трогват цял свят. Създаването на Висшата лига и на Шампионската лига през 1992 г. дава нов облик на футбола.
 
МАЧОВЕТЕ В АНГЛИЯ НА 15 АПРИЛ 1989 Г.
АНГЛИЯ, ФА КЪП, ПОЛУФИНАЛ
Евертън – Норич 1:0
 
АНГЛИЯ, ПЪРВА ДИВИЗИЯ
Арсенал – Нюкасъл 1:0
Лутън – Ковънтри 2:2
Манчестър Юнайтед – Дарби Каунти 0:2
КПР – Мидълзбро 0:0
Уест Хям – Саутхемптън 1:2
Уимбълдън – Тотнъм 1:2
 
АНГЛИЯ, ВТОРА ДИВИЗИЯ
Барнзли – Бирмингам 0:0
Блекбърн – Манчестър Сити 4:0
Борнемут – Сток Сити 0:1
Брадфорд Сити – Ипсуич 2:2
Кристъл Палас – Портсмут 2:0
Лийдс – Брайтън 1:0
Лестър – Челси 2:0
Олдъм – Съндърланд 2:2
Шрюсбъри – Оксфорд 2:2
Суиндън – Уотфорд 1:1
Уолсол – Хъл Сити 1:1
Уест Бромич – Плимут 2:2
 
АНГЛИЯ, ТРЕТА ДИВИЗИЯ
Алдършот – Уулвърхемптън 1:2
Брентфорд – Бристъл Роувърс 2:1
Бристъл Сити – Блекпул 1:2
Бери – Кардиф 1:0
Честърфилд – Порт Вейл 1:2
Фулъм – Болтън 1:1
Джилингам – Мансфилд 3:0
Хъдърсфилд – Честър 3:1
Нортхемптън – Шефилд Юнайтед 1:2
Престън – Нотс Каунти 3:0
Суонзи – Уигън 1:2
 
АНГЛИЯ, ЧЕТВЪРТА ДИВИЗИЯ
Бърнли – Дарлингтън 0:1
Карлайл – Кембридж 1:1
Екзитър – Родъръм 0:0
Гримзби – Херефорд 1:1
Хартлипул – Транмиър 2:2
Лейтън – Торки 3:1
Линкълн – Колчестър 1:1
Питърбро – Рексъм 1:0
Скарбъро – Скънторп 1:0
 
АНГЛИЯ, КОНФЕРЕНЦИЯ
Бостън Юнайтед – Стафорд Рейнджърс 2:1
Челтнъм – Кетъринг Таун 2:1
Чорли – Фишър Атлетик 1:1
Енфилд – Сътън Юнайтед 1:1
Кидърмистър Хар – Уелинг Юнайтед 2:1
Нортуич – Уеймът 2:0
Уикъмб – Олтринкам 2:1
Йоувил – Барнет 2:1