Шампионът Манчестър Сити срази у дома градския съперник Манчестър Юнайтед с 3:1 в дербито от 12-ия кръг на английската Висша лига и отново се върна начело във временното класиране с 2 точки аванса пред Ливърпул и с 4 пред третия Челси. Давид Силва (12), Серхио Агуеро (48) и Илкай Гюндоган (86) вкараха головете за „гражданите“, които записаха първа домакинска победа над градския съперник от четири години насам. Антони Марсиал (58-дузпа) се разписа за „червените дяволи“.

Преди срещата имаше церемония, на която бяха почетени загиналите в битка военни. Тази традиция започва след Първата световна война. Две от легендите на двата клуба - сър Боби Чарлтън за Юнайтед и Майк Съмърби за Сити - излязоха заедно на терена с венец в ръце. Сръбският халф на Манчестър Юнайтед Неманя Матич обаче отказа да носи червен мак на екипа, след като заяви, че той му напомня за бомбардировките в Сърбия през 1999 година, когато бяха убити около 500 цивилни граждани след атаката на силите на НАТО. Сърбинът не сложи този символ и при гостуването на Борнемут (2:1) миналата събота.

Гостите бяха без една от големите си звезди Пол Погба, а домакините натиснаха мощно в началото и поведоха в 12-ата минута, когато центриране дълбоко в наказателното поле отдясно стигна до непокрития Бернардо Силва. Португалецът върна пред вратарското поле, където Серхио Агуеро можеше да засече, но не го направи. Там обаче беше Давид Силва, който с мощен изстрел разстреля Давид де Хеа за 1:0. Преди гола пропуски направиха Бернардо Силва и Агуеро.

След 20-ата минута "червените дяволи" започнаха да поглеждат по-често в предни позиции, но до края на полувремето нито един от съперниците не успя да създаде голово положение.

Три минити след началото на втората част Джеси Линдегард сгреши в средата на терена, Агуеро открадна топката, направи двойно подаване с Рияд Марез и със 151-ия си гол за тима удвои аванса на "гражданите". Това бе втори точен удар на домакините от началото на мача.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Играчите на Хосеп Гуардиола продължиха да натискат, но Стърлинг пропиля две добри техни атаки. В 56-ата минута белгийският нападател Ромелу Лукаку влезе на мястото на Лингард и с първото си докосване в мача спечели гостите, след като бе фаулиран от Едерсон. Антони Марсиал бе точен от бялата точка в 58-ата минута и намали преднината на Сити.

Въпреки гола домакините продължиха да доминират в мача. В 73-тата минута Жозе Моуриньо направи двойна смяна, включвайки в игра Алексис Санчес и Хуан Мата. Минута след това обаче "гражданите" организираха бърза атака, завършила с неточен удар на Лерой Сане. Логичното се случи и в 86-ата минута влезлият като резерва Илкай Гюндоган вкара за 3:1 след асистенция на Бернардо Силва.

До края на мача не се случи нищо интересно и Сити записа десета победа за сезона, като има и две равенства. "Гражданите" са лидери с 32 точки и са на две пред Ливърпул, но вече и с четири аванс пред Челси. Манчестър Юнайтед допусна четвърта загуба в шампионата и е осми с 20 точки.

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019