Манчестър Сити размаза Манчестър Юнайтед с 4:1 на "Етихад" в градското дерби от 28-ия кръг на английската Висша лига и възстанови аванса си от 6 точки на върха пред Ливърпул. Кевин Де Бройне (5, 28) вкара два гола за "гражданите", а между тях Джейдън Санчо (22) изравни. Рияд Марез (68, 90) също се разписа два пъти за шампионите и оформи крайния резултат. Голмайсторът на "червените дяволи" Кристиано Роналдо остана извън сметките за сблъсъка, тъй като е измъчван от контузия. В 34-ата минута мачът бе прекъснат заради здравословен проблем на привърженик за една от двете врати. 

Домакините поведоха с първата си опасна атака към вратата на Давид де Хеа. След отлична размяна на пасове по лявото крило между Грийлиш и Бернардо Силва топката стигна до Кевин Де Бройне (5) на точката на дузпата и белгиецът се разписа за 1:0. Гостите се опитаха да отговорят веднага, след като Бруно Фернандеш изведе отлично Фред, но Едерсон внимаваше и пресече паса.

"Гражданите" бяха по-активни и Де Бройне пропусна нови две изгодни възможности, а след това Джейдън Санчо (22) вкара красив изравнителен гол за 1:1 след асистенция на Пол Погба. Едерсон успя да докосне топката, но не и да я избие извън рамката на вратата. Радостта на "червените дяволи" обаче трая твърде кратко и Кевин де Бройне (28) отново изведе домакините напред в резултат с удар от няколко метра.

В 34-ата минута мачът бе прекъснат за известно време, след като главният съдия Майкъл Оливър получи сигнал, че има проблем с привърженик на трибуните зад една от двете врати. Медицинските екипи се отзоваха незабавно и след кратка пауза, срещата бе подновена.   

Пет минути преди почивката Фил Фодън бе изведен зад отбраната на гостите, напредна отляво и стреля по диагонала, но покрай страничния стълб. В ответната атака Джейдън Санчо имаше нов шанс да обстрелва вратата на Едерсон, но шутира далеч от целта. До края на първото полувреме Давид де Хеа трябваше да прави нова решителна намеса, която предотврати сигурен гол след удар на Рияд Марез.  

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Играчите на Хосеп Гуардиола продължиха да натискат и след почивката, стигайки до няколко корнера пред вратата на Давид де Хеа, но така и не успяха да стрелят точно и да застрашат вратата на гостите. В 62-ата минута Де Хеа се намеси решително след удар на Де Бройне от пряк свободен удар, а скоро след това Рияд Марез (68) се разписа след заучено изпълнение на корнер. Алжирецът получи пас на границата на наказателното поле и с удар от въздуха успя да се разпише за 3:1, а топката рикошира леко в крака на Хари Магуайър, което допълнително затрудни вратаря Де Хеа.

"Червените дяволи" нямаха никакви аргументи за ново попадение, а в самия край Рияд Марез (90) сложи точка на спора с втория си гол в мача за 4:1. Първоначално попадението на алжиреца бе отменено заради засада, но след детайлен преглед на ситуацията с ВАР, реферът Майкъл Оливър зачете гола. Повторенията показаха, че бранител покрива засадата с няколко сантиметра.

След успеха си Манчестър Сити събра 69 точки и има 6 аванс пред Ливърпул. Манчестър Юнайтед е пети с 47 точки на една зад четвъртия Арсенал.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЯ