Манчестър Юнайтед приема Ливърпул в 170-ия сблъсък между двата отбора за първенство. Дербито между „червените дяволи“ и „червените“ е директен спор за второто място. Тимът на Жозе Моуриньо има аванс от две точки пред отбора на Юрген Клоп. Предлагаме ви пет от най-забележителните дербита между Юнайтед и Ливърпул.

22 август 1953 г., Първа дивизия
Ливърпул – Манчестър Юнайтед 4:4
* Това си остава най-резултатното дерби между двата отбора след Втората световна война. Мачът се помни с изключително спорния изравнителен гол за „червените дяволи“, при който Томи Тейлър изблъсква топката и вратаря на „червените“ Чарли Ашкрофт зад голлинията.
Джак Роули дава аванс за водения от Мат Бъзби Юнайтед, но домакините обръщат преди почивката с попадения на Луис Бимпсън и Бил Джоунс. Роджър Бирн прави 2:2. Бимпсън дава преднина от два гола на Ливърпул, след като два пъти с глава засича центрирания от корнер на Били Лидъл. В 59-ата минута Еди Люис връща едно попадение за Манчестър Юнайтед. Седем минути преди края идва спорната ситуация с гола на Томи Теймър, която предизвиква гнева на феновете на легендарната трибуна „Коп“.

4 януари 1994 г., Висша лига
Ливърпул – Манчестър Юнайтед 3:3
Ливърпул изглеждаше обречен, след като Манчестър Юнайтед поведе с 3:0 в първите 24 минути след попадения на Стив Бруд, Раян Гигс и Денис Ъруин. Домакините, които са осми в класирането преди дербито, успяват да върнат два гола чрез Найджъл Клъф, а след това Нийл Ръдък с глава праща топката във вратата на Петер Шмайхел и носи равенството на „червените“. В края на сезона Манчестър Юнайтед печели първия си дубъл – шампионска титла и ФА Къп, под ръководството на Алекс Фъргюсън.

14 март 2009 г., Висша лига
Манчестър Юнайтед – Ливърпул 1:4
Тимът на Сър Алекс изглежда беше на път да увеличи аванса си на върха на класирането, когато Кристиано Роналдо откри резултата от дузпа в 23-ата минута. Пет минути по-късно Фернандо Торес се възползва от грешка на Неманя Видич и изравни. Капитанът на гостите Стивън Джерард изведе „червените“ напред минута преди почивката от дузпа. Четвърт час преди края Видич беше изгонен, а две минути по-късно Фабио Аурелио се разписа от фаул. Резервата Андреа Досена оформи крайния резултат в последната минута.

19 септември 2010 г., Висша лига
Манчестър Юнайтед – Ливърпул 3:2
Димитър Бербатов стана първият играч на Манчестър Юнайтед от 64 години, който вкарва хеттрик срещу Ливърпул. Едното попадение на българина беше със задна ножица. Стивън Джерард вкара два пъти за гостите, но шест минути преди края на срещата Бербо се разписа с глава и донесе победата на тима си. В края на сезона Манчестър Юнайтед спечели 19-ата си титла и по този показател изпревали Ливърпул, който е с 18.


22 март 2015 г., Висша лига
Ливърпул – Манчестър Юнайтед 1:2
Капитанът на домакините Стивън Джерард имаше голямо желание да остави ярък спомен в последното си дерби срещу Юнайтед преди да напусне „Анфилд“ в края на сезона. Той обаче получи червен картон само 38 секунди, след като се появи в игра след почивката. Юнайтед взе ранен аванс с гол на Хуан Мата в 14-ата минута, а испанецът удвои в 59-ата. Десет минути по-късно Даниел Стъридж върна едно попадение за Ливърпул, който не успя да създаде други голови положения до края на мача и се срина на пет точки зад „червените дяволи“ в класирането.