Бразилският полузащитник на Уест Хям Фелипе Андерсон никога няма да забрави детството си, живеейки с петте си сестри в бразилския град Санта Мария, на около 150 км от границата с Уругвай.

"Трудно, но щастливо", казва с усмивка 25-годишният ас на "чуковете" пред Би Би Си.

"Имаше моменти, в които нямахме храна на масата, в края на месеца виждах колко тежко е на родители ми, че нямаха възможност да дадат най-доброто на мен и сестрите ми. Те имаха много дългове, които ги лишаваха от сън и спокойствие", откровен е Фелипе.

Купуването на футболни обувки е най-голямата му мечта. И тъй като родителите му не могат да отделят пари за спортното бижу, на помощ идва негов приятел. 

"Този негов жест ме научи и ми помогна за в бъдеще да бъда здраво стъпил на земята и често да помагам на другите, защото знам, че има много хора в тежко положение. В такова, в което бях и аз като дете", добавя Андерсон.

Звездата на "чуковете" никога не е усещал какво е да играеш на "Ъптън Парк" и да ходиш по стъпките на легенди като Боби Мур и Джоф Хърст. Той обаче създава собствената си история на новия стадион на Уест Хям - "Лондон стейдиъм".

По време на Летните игри в Рио Фелипе Андерсон играе рамо до рамо със звездата на Бразилия Неймар и печели злаатен олимпийски медал.

За него той не е "симуланта", какъвто много хора от футболното общество смятат.

По негов адрес нападателят на Уест Хям казва: “Неймар е голям шегаджия, винаги се забавлявам в присъствието му. Обича музиката, както и да развеселява и повдига настроението на хората около себе си. Ако сме някъде навън и около нас няма футболно игрище, той ще иска да играем футбол на маса. Такъв е и никога няма да се промени!"

"Винаги съм се наслаждавал на дрибъла. "Винаги" е ключова дума за моята игра, защото без постоянство си загубен.  Но играта в Англия е много интензивна, за да можеш да го правиш през целия мач. Всеки двубой е за победа и атаките следват една след друга. Все още се адаптирам към стила тук, а и трябва да поработя още върху физиката си.

Висшата лига е най-силното първенство в света и трябва да си много ефективен, ако получиш шанс за изява в него. Радвам се, че станах част от проекта на Уест Хям.

Най-силният ми момент до този момент е голът при победата срещу Манчестър Юнайтед (3:1), защото това бе първото ми попадение във Висшата лига.

Загубата от Уимбълдън в турнира за купата на Англия (2:4) определено не беше в плановете ни и боли много, но такива неща се случват във футбола. Ако не си фокусиран изцяло, можеш да загубиш от всеки отбор. Срещу Ливърпул работихме усилено и дори можехме да спечелим, но в крайна сметка стигнахме само до 1:1", не съжалява Фелипе.