Легендата ни Атанас Голомеев вече и официално е част от Залата на славата на баскетбола. Той бе почетен официално на специална гала вечер в Пекин (Китай) заедно с Джанет Арсен (Бразилия), Марго Дидек (Полша – постсмъртно), Алонзо Морнинг (САЩ), Фабрисио Оберто (Аржентина), Хосе Ортиз (Пуерто Рико), Мохсен Медхат Варда (Египет) и Иржи Жидек (Чехия). Заедно с тях са и треньорите Наталия Хейкова (Словакия), Богдан Танйевич (Черна гора) и Му Зуюн (Китай – посмъртно). Те са избрани сред близо 150 кандидати.

Голомеев бе представен като истински гигант на българския баскетбол и наречен Оскар Шмит на България. Водещият обяви: „Той има 10 титли в България, но няма медал от голямо първенство. Въпреки това е четири пъти в Идеалния отбор на Евробаскет и два пъти е топреализатор на Европейско първенство“.

Легендата на баскетбола в страната ни обаче се показа много по-скромен от тези определения. Той не забрави да почете своите съотборници в благодарствената си реч.

„Дами и господа, когато ми се обадиха преди няколко месеца от ФИБА, първоначално си помислих, че някой си прави шега с мен. 25 години, след като се отказах от баскетбола…Звучеше ми странно. Опитах се да се сетя кой е този приятел, който се шегува с мен. По-късно получих мейл и започнах да вярвам, че това се случва.

Много съм щастлив сега да съм тук, сред вас, сред всички тези гиганти на играта. Но единственото, което искам да кажа, че баскетболът е отборна игра. Това не е индивидуален спорт. Всички ние тук, тези гиганти, без нашите съотборници можеше да направим нещо, но не много. Затова гледам на този прием в Залата на славата като номинация на всички играчи от моето поколение и на тези преди мен – те бяха едни от най-добрите в европейския и световния баскетбол. Благодаря за вниманието“, каза бившият капитан на националния отбор.