Треньорът на националния ни отбор по баскетбол Росен Барчовски похвали момчетата след историческата победа над Белгия с 68:65 на Европейското в Литва. Нашите постигнаха първи успех на европейско първенство от 1989 година.

“Това е важно да историята. Нашият отбор и аз специално не го чувстваме точно така. Ние не сме излезли в този мач, защото не сме побеждавали 22 години. По-голямото напрежение беше върху това, че ни предстоят три страшно тежки мача. Видяхме какво представляват и Грузия, и Украйна. Ако бяхме загубили от Белгия и след тази загуба от Словения вчера, щеше да бъде много трудно да се вдигнем психически. Напрежението беше голямо. Знаех, че най-лошият сценарии е вчера да изиграем силен мач и да загубим”, коментира Росен Барчовски.

Специалистът похвали натурализирания американец Ърл Роуланд, който изигра много силен мач: “Роуланд трябва да бъде поздравен. За да играе в Италия, Испания, във водещи отбори, значи е оценен. Трябва да бъде поздравен, че на второ Европейско първенство той играе като българин. Той няма друга мотивация, не играе за пари. Начинът, по който се раздава и като отговорност и като дисциплина, въобще цялото му поведение, е достойно за пример и трябва да бъде поздравен.”

“Филип Виденов изчисти грешките се от вчера, но продължава да задържа топката. Днес 17 точки и 8 борби, важни фаулове – с основен принос. Най-важни за коментар са близнаците. Те са с много качества, с много енергия, но те не са асоциални. Те се интересуват от това как се приема тяхната игра. Страшно много искат и да покажат, че играят добре. Но когато имат неудачи, чувстват критиката към тях и това малко ги сковава. Трябва да са малко по-спокойни. Човек не трябва толкова много да се оглежда, аз съм правил същата грешка. Така че при тях трябва повече спокойствие и концентрация в играта за отбора”, каза още опитният специалист.

Барчовски коментира и следващия ни съперник Украйна, срещу когото играем в събота: “При тях всичко е променено. Треньорският състав е може би най-титулуваният на цялото Европейско първенство. Това са треньор и помощник треньори на ниво НБА. Уникална организация. Пътуват с щаб от 19 човека. Събрали са най-доброто, включително натурализираха американец. Респектират, особено играта в подкошието. Но срещу Украйна сме играли и ще играем със самочувствие и аз вярвам, че ще играем добре.”/БЛИЦ