Българските баскетболни съдии изпратиха отворено писмо до ръководствата на БФБ и НБЛ, както и до медиите, в което изразяват позицията си относно думите и действията на треньора на "Левски" Константин Папазов. След четвърния полуфинален мач срещу Балкан Папазов обяви, че "сините" са подали молба петата среща да се свири от чуждестранни съдии, тъй като двата тима и техните треньори са надскочили нивото на българските рефери.

 
До: Г-н Георги Глушков
Президент на БФ Баскетбол
 
Г-н Иван Ценов
Главен мениджър на ТЕСИ Национална баскетболна лига
 
Управителния съвет на БФ Баскетбол
Копие: Съдийска комисия по баскетбол Български баскетболни медии

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
 
Българските баскетболни съдии, изразяваме становище по повод недопустимо изказване на треньора на баскетболен клуб „Левски” Константин Папазов. Петата полуфинална среща от плейофите на ТЕСИ Национална баскетболна лига между отборите на БК „Балкан“ – Ботевград и БК „Левски“ (София), е насрочена за днес, 19. 05. 2014 г. До този момент нито един от съдиите, чиито имена са изброени в края на това обръщение, не е получил назначение за администриране на същия мач, което означава, че той ще бъде ръководен от чуждестранни съдии.
 
Всички ние не възразяваме срещу решението на ръководствата на Баскетболната федерация и Лига, тъй като то е гласувано от Управителния съвет на федерацията и е залегнало в член 31.9 от Наредбата за 72-рото Държавно първенство за мъже, Национална баскетболна лига през 2013-2014 година. Възмутителна е обаче причината, довела до това решение. Още на 16.05.2014 г., след четвъртата среща между двата отбора, старши треньорът на БК „Левски“ Константин Папазов обяви пред медиите: „За съжаление тези два отбора и тези два треньора са изпреварили българските съдии. Петият мач ще бъде свирен от чужденци“.
 
Това изказване некоректно засяга имиджа на българските баскетболни съдии. Позволяваме си да припомним, че повечето от съдиите, които сме подписали това писмо, многократно сме администрирали финални срещи от българската лига и турнир за националната купа, а международните рефери са съдийствали на високо международно ниво, включително мачове от Евролигата, Еврокупата, Еврочелъндж, Европейски първенства за подрастващи, жени и мъже. Международни турнири, в които се надяваме, че в бъдеще, отборът на БК „Левски” ще успее да вземе участие.
 
Сключените от всички нас договори с БФ Баскетбол ни задължават да приемем всички бъдещи назначения за баскетболни мачове в България, включително и на БК „Левски“ и ние ще изпълним това си задължение. Искаме, обаче, становището ни да стане обществено достояние, за да подчертаем несъгласието и възмущението си от опитите да се подценява компетентността, способностите и квалификацията на българските баскетболни съдии.
 
С уважение: Борислав Пелтеков, Мирослав Томов, Владимир Цеков, Искрен Манолов, Венцислав Великов, Милен Цветков, Мартин Хорозов, Златин Караниколов, Красимир Стойнов, Ивайло Ресиловски, Младен Марков, Иван Маринов, Красен Иванов, Младен Субашиев, Орлин Николов, Николай Цинцарски, Славчо Нучев, Георги Гочев, Станимир Русев, Калоян Костов, Николай Костов, Калоян Иванов