Общото събрание на БФБаскетбол прие днес на редовното си заседание бюджет от 1,757 милиона лева за 2014 година. Делегатите гласуваха единодушно отчетите за дейността на Управителния съвет за периода от предишното отчетно събрание, отчета на контролния съвет, финансовия отчет на БФБаскетбол за 2012 година и представения от президента Георги Глушков проект за бюджет за 2014 година. В новия бюджет влязоха разходи за предстоящите през лятото квалификации за Евробаскет 2015 при мъжете и жените, Европейските първенства при подрастващи и състезания от вътрешния календар.

Приходите пък ще са основно от спонсорски договори (250 000 лв.), телевизионни права (200 000 лв.), ММС (700 000 лв.), собствени приходи от нестопанска дейност (450 000 лв) и членски внос (7 000 лв.) Общото събрание прие предложените насоки за работа и методически контрол с БК, треньорите и състезателите и промени в Системата от показатели за оценка и финансово подпомагане на дейността на БК от ММС и други източници.

Президентът Георги Глушков предложи пред форума за използване на пълния потенциал на треньорския опит и знания да се разшири обхвата на работа на ТК като към нея бъдат създадени три подкомисии: - Треньори, които участват в изготвяне на програми за работа с отбори във възрастови групи по минибаскетбол до 8 и до 10г. (3 членен състав) - Треньори, които участват в изготвяне на програми за работа с отбори във възрастови групи до 12, до 14 и до 16г. (5 членен състав) - Треньори, които участват в изготвяне на програми за работа с отбори във възрастови групи до 19 и мъже/жени. (5 членен състав)

Самата ТК ще бъде съставена от 5 члена, като те могат да участват в подкомисиите според техните компетенции. В рамките на работата на ТК ще бъдат определени тутори за националните състезатели до 16, до 18 и до 20 г., които могат да бъдат и помощник треньорите на съответните национални отбори, които следят развитието на състезателите в клубовете им през годината. ТК ще предлага на УС старши треньорите на националните отбори, ще приема плановете и отчетите им и ще утвърждава разширените състави на националните отбори. TK ще прави предложения за системите на Държавните първенства във всички възрастови групи. Всяка отделна подкомисия ще планира и разработва треньорските семинари, които засягат работата на треньорите от съответните възрастови групи. За подобряване на взаимодействието между треньорите и съдиите на треньорските семинари ще бъдат канени съдии за разясняване на новите правила и акценти в съдийството.

Необходимо е да се създаде Лицензионна комисия към ТК с 5 чл. състав, която да се занимава единствено с треньорските лицензи. БФБ ще назначи по предложение на Президента и след утвърждаването му от УС Главен треньор със следните задачи: - Да е член по право на ТК; - Главната му задача ще е да участва в изработването на методическите указания за работата на треньорите и да следи за изпълнението им от БК, както и лично да участва в треньорските семинари с лекции и открити тренировки. - Всеки БК ще е длъжен да посочи главен методист на клуба, който може да е един от треньорите работещи в БК, който има стаж и необходимото образование. Този методист ще бъде във връзка с Главния треньор относно изпълнението на методическите указания за работата на треньорите с подрастващи. - Ще работи активно с треньорите на националните отбори за подрастващи и туторите на състезателите с цел хармонизиране на тренировъчния процес в съответствие с най-новите тенденции в треньорството. - Ще организира ежегодно 2 кампа за специализирана подготовка на състезатели до 16г. и до 18г. жени и мъже, които играят на постовете плеймейкър и централен нападател.

Предложено и прието бе да се обособят 4 регионални области за работа с треньорите и най-талантливите състезатели от областта. Във всяка област ще бъдат провеждани треньорски семинари, ще се води активна и целогодишна работа с най-талантливите състезатели до 14г. възраст. Под ръководството на Главния треньор веднъж месечно ще се провежда еднодневен или двудневен подготвителен лагер (в събота и/или неделя) с 14-18 най-талантливи деца от клубовете в областта като всички желаещи треньори от областта може да присъстват на тренировките, а някои от тях и ще участват в тях. Идеята на проекта е веднъж годишно да се провежда турнир между четирите сборни селекции, на което събитие задължително ще бъде организиран и треньорски семинар за работа с тази възрастова група. БФБаскетбол ще търси спонсор за покриване на разходите за път, хранене и настаняване на състезателите, както и финансиране на подобна работа с най-талантливите деца до 12г. По точка 6 от Дневния ред по предложение на делегати на събранието ОС реши УС да определи в срок до 1 март 2014г. състав на временна комисия от изявени деятели и треньори в състав до 7 човека, която да изготви проект за законосъобразни промени в документите, които касаят трансферните и състезателните права, както и в Системата за финансиране на БК, които да предвидят по голямо финансово стимулиране на клубовете, които създават играчи.

Тези промени трябва да бъдат представени на УС и съответно на ОС за утвърждаване. Също така бе решено следващото Общо събрание да се проведе преди началото на сезон 2014/2015г., за да могат съответните промени да влязат в сила за следващия сезон. По точка 7 от Дневния ред, Александър Божков подаде оставка по лични причини като Председател на Контролния съвет и на негово място бе избран Валентин Лазаров, който до сега бе член на този орган. За нов член на КС бе избран Стихомир Стоянов.