Спортният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков беше бесен след загубата от Будучност (Подгорица) с 55:74 от Еврокъп. Предлагаме ви цялото му изявление пред медиите в залата:

”На този свят случайни неща няма, не може онзи ден да губиш от Балкан и всички да говорим как днес ще бием Будучност. Всичко е един процес от много труд, а видяхте какво показаха момчетата. Нашият отбор не е толкова лош, колкото изглеждаше днес.

Не зная какво тренират, може би преди да започнат да тренират бяха по-добри, но спирам дотук. Не знам какво тренират, просто казвам, че отборът не е толкова лош.

От 11 години съм директор и така не сме падали, без значение от съперника. Тук вече няколко мача ни бият с разлика, но на какво се дължи това не питайте мен, не съм аз треньор.

Не мисля, че ще има смяна на треньора. Какво по-различно игра Павел Маринов от Абукар? Щом Абукар и Грийн нямат кош, значи Абукар е първият, който си тръгва. Няма компромиси. Абукар е първият, за втори още не мога да кажа.

Този отбор не е толкова лош, казвам отново. Видя се срещу Барселона, на 15 дни подготовка заедно играхме равностойно, а никои от големите отбори не идва, за да губи.

Това е отборът на Лукойл Академик, ако започнем да ги делим на българи и американци, това се получава. Американците от доста време не показват желание, но кой друг поакзва? Тенчо Банев показа ли желание за игра?

Може би аз съм най-много виновен. Треньорът да не казва кой кога трябва да играе, а да носи отговорност. Защо да си ходи, тук не е лошо, нека си седи. Не ме разбирайте грешно, аз съм може би най-много виновен.

Този отбор е направен така със седем българи, които за мен са най-добрите у нас. Това е моето мнение и затова са при нас. Аз не ги деля, това го започнахте вие и се получи това.

Това е отборът на Лукойл Академик, от директора до последния човек. Миналата година бяхме последни в групата, тази сме трети. Преди това не можахме да стигнем до Файнъл 4 на Юрочалъндж, а още по-рано не играхме.

Стигнахме по-рано и до Топ 16 и започнахме с поставяне на задачи за Топ 8. Баскетболът обаче се промени, видяхте как тренират Будучност, видяхте как се борят. Това по някакъв начин ще се мъчим да го направим и при нас. Аз не сменям треньорите. Ще изчакам президента на отбора и ще говорим.

Естествено, че беше ядосан. Ние каквото сме поискали от него, той това ни е дал. Оттук нататък вината си е изцяло в нас и напълно го разбирам. Но пак ви моля не ги делете. През лятото българските баскетболисти показаха нивото си.

Тези чужденци могат още утре да си намерят отбор и това ще се види. Те обаче не бяха слаби само днес. За да играеш баскетбол трябва да вярваш, трябва да имаш много голямо сърце и да не мислиш само кога ще си получиш заплатата.

Да, сигурно на някой не са платени консумативите или има да получава 1000 евро от преди една година. Аз не зная в България какво можем да направим, за да ги мотивираме. Сигурно трябва да сложим една цистерна отпред и да играят за нея. Благодаря на всички, които дойдоха в този късен час в залата."