Мъжкият национален тим по баскетбол на България изтърва огромен аванс от 16 точки и загуби от Гърция със 78:84 след продължение в четвъртия си мач от група Н на квалификациите за Евробаскет 2022. Срещата се играе в зала "Хилс" в босненската столица Сараево.

Тимът ни водеше с 16 точки пет минута преди края на редовното време. Интригата остана до последно, като в началото на финалната минута, при пет точки разлика, гърците пропуснаха три опита от тройката.

След последното прекъсване за България в мача, гърците ни спряха с добра защита, а след това все пак реализираха тройка. Чавдар Костов върна бързо две точки, но с нова тройка на Янис Атинеу 17 секунди преди края на двубоя резултатът стана 70:69. Стрелбата от наказателната линия се оказа спънка - Костов пропусна 1 от 2 фаула, а Димитриос Кацивелис бе оставен съвсем необезпокояван да забие в последната атака на Гърция и да изравни за 71:71. Със сирената Костов опита да спечели мача, но без успех и срещата отиде в продължение.

В добавените пет минути гърците продължиха с точността от тройката и поведоха с най-големия си аванс в двубоя. В крайна сметка гърците спечелиха с 6 точки разлика, която бе и най-голямата за тях в срещата.

Чавдар Костов вкара 15 точки, Дий Бост завърши с 12 точки и 7 асистенции. Венци Петков реалзира 11 точки, Александър Янев добави 9, а Цветомир Чернокожев завърши с 8.

След третия си успех в групата Гърция може още тази вечер да се класира за Европейското, ако Босна и Херцеговина победи Латвия и така всичко в групата да приключи рано, тъй като това би класирало и босненците за финалите. България е с баланс от 1 победа и 3 загуби.