ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Мъжкият национален отбор по баскетбол на България срази Австрия с 83:71 (15:20, 19:7, 26:20, 23:24) в Ботевград и се върна на победния път в предквалификациите за Евробаскет 2025, след като преди дни загуби с 80:86 от Норвегия в първия си двубой от група "J". 

В публиката бе новото попълнение на Сакраменто Кингс от НБА Александър Везенков, който независимо, че не е в състава, подкрепи тима от първите редове. Той раздаде автографи на феновете и обра овациите преди срещата, в която най-резултатен бе Алекс Симеонов, записал "дабъл-дабъл" - 29 точки и 11 борби. Павлин Иванов добави 25 точки за успеха. За австрийците Богич Вуйошевич завърши с 15 точки, 6 борби и 7 асистенции.

В първата четвърт гостите поведоха с 6:2 в самото начало. Възпитаниците на Росен Барчовски успяха да обърнат при 14:11 след успешни нападения на Алекс Симеонов и Павлин Иванов. При минута и 40 секунди оставащи до края на първата част, Коди Милър-Макинтайър опита тройка, но не успя да я реализира. След това последва много добра серия от 8 точки на австрийците, което ги върна напред в резултата, а в крайна сметка те завършиха първите десет минути с аванс от 5 точки при 20:15.

"Лъвовете" скъсиха изоставането си до само три точки на старта на втората четвърт, след като Васил Бачев и Иван Алипиев направиха резултата 19:22. След това националите изравниха и австрийският селекционер поиска таймаут. Константин Костадинов бе фаулиран, след като топката обаче се озова в коша на гостите. Това ни даде шанс да увеличим повече преднината си, но той изпусна от наказателната линия. Алекс Симеонов вкара от дистанция и направи 27:22 при четири оставащи минути от втората част. Защитата на баскетболистите ни ни работеше перфектно и над седем минути задържаше австрийците на 22 точки, а втората част приключи при 34:27 за възпитаниците на Росен Барчовски.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Третата част започна със серия от пет точки за българските баскетболисти. Коди Милър-Макинтайър отбеляза тройка през човек за 42:29 и даде 13 точки преднина за България. След това стана ясно, че той е бил отвъд линията и стрелбата му бе за 2 точки. Австрийците скъсиха изоставането си на 7 точки при 34:41, но Алекс Симеонов отново направи 10 точки разлика след тройка за 46:36. В следващите минути националите ни поддържаха аванс, граничещ с десетте точки, а в края на частта Емил Стоилов отново ни даде 13 точки преднина при 60:47.

Добри изяви на Алекс Симеонов и Коди-Милър Макинтайър доведоха нещата до 65:52 в началото на последната четвърт. Разликата обаче бе сведена до 7 точки и това предизвика Росен Барчовски да поиска таймаут. Коди Милър-Макинтайър сбърка и даде лесен шанс на австрийците да стигнат до 62:68 пет минути преди края на срещата. Павлин Иванов обаче изпълни два успешни наказателни удара за 70:62. Последваха тройки на Крис О'Шей за гостит и  да позволи на своите съотборници да дишат малко по-спокойно - 70:62. Минута преди края преднината ни бе 10 точки при 79:69. До края на двубоя Павлин Иванов и Алекс Симеонов окончателно довършиха съперника и оформиха крайното 83:71 в полза на България.

По този начин “лъвовете” излизат временно на първото място в група “J” с баланс от 1-1. Норвегия е на втората позиция с актив от 1-0, а трета е Австрия с 0-1. Следващата събота българският тим приема норвежците в най-важния си мач от групата, в който задължително ще трябва да постигне победа, и то с повече от шест точки, с колкото момчетата ни загубиха при гостуването си в Аскер.

БЪЛГАРИЯ - АВСТРИЯ 83:71 (15:20, 19:7, 26:20, 23:24)

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!