Мъжкият национален отбор на България по баскетбол загуби драматично при визитата си на Чехия с 80:83 (25:25, 15:16, 18:15, 22:27) в група “F” на квалификациите за Мондиал 2023 в Япония, Индонезия и Филипините, пропускайки златен шанс да се класира за шампионата на планетата още днес. Само преди няколко дни "лъвовете" сразиха същия съперник със 79:70.

Селекцията на Росен Барчовски отстъпи на домакините в Пардубице след решителна тройка на Мартин Петерка в самия край.

Първата четвърт бе равностойна и с кош на Дий Бош "трикольорите" изравниха за 25:25. Борбата се водеше точка за точка и на почивката "лъвовете" губеха само с 40:41. 

Националите ни продължиха със силните си изяви и успяха да обърнат нещата, имайки крехък аванс след края на третата четвърт - 58:56, но в решителната част позволиха на домакините да вземат инициативата и да изостанат с 63:69 след петата тройка на Войчех Хрубан. 

При оставащи 4:20 от редовното време Димитър Димитров напусна игра с пет лични нарушения. Селекцията на Ронен Гинзбург поддържаше аванса си, но въпреки това Станимир Маринов намали дистанцията на едно притежание при 77:80 с оставащо минута и шест секунди време за игра.

Тройка на Дий Бост фиксира равенство при 80:80, а веднага след това чехите отново се разколебаха и извършиха нова грешка в офанзивен план. Дий Бост обаче избърза с атаката си към коша и не успя да донесе аванс на България. След това Мартин Петерка реализира тройка за Чехия при оставащи 1.7 секунди на таблото и донесе победата на домакините.

Войчех Хрубан бе най-резултатен за победителите с 29 точки (4 тройки). Мартин Петерка записа 25 точки (5 тройки) и 10 борби. Томаш Кизлинк е с 13 точки, 10 има Ондржей Сенал.

За България Александър Янев бе над всички със 17 точки. Станимир Маринов реализира 16, с 14 е Павлин Иванов, а по 11 добавиха Дий Бост и Васил Бачев.

"Лъвовете“ изпуснаха шанса да си гарантират място в следващата фаза още днес. Добрата новина е, че при евентуално равенство между двата отбора, след изиграването на последните мачове през юли, националите ни ще са с предимство заради по-убедителната победа в Ботевград.

В другия мач от групата Литва победи Босна и Херцеговина със 77:56 и се класира за следващия етап. Именно срещу тези два отбора са и следващите мачове на България през лятото.


ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ
ЧЕХИЯ: Ондрей Сенал, Томаш Кизлинк, Войчех Хрубан, Петр Бохачик, Мартин Петеррка

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост, Станимир Маринов, Чавдар Костов, Александър Янев, Емил Стоилов