Два от домакините на европейското първенство по баскетбол Финландия и Турция, както и Унгария си осигуриха място на 1/8-финалите на турнира, който се провежда още в Израел и Румъния.

Баскетболистите на Финландия се наложиха срещу Гърция с 89:77 в среща от група „А” в Хелзинки. Петери Копонен беше най-резултатен с 24 точки, а Лаури Марканен реализира 17 точки. Танасис Андетокумбо вкара 17 точки за южните ни съседи, а Костас Слукас завърши с 12 точки. Така финландците заемат второ място в групата с 3 победи и 1 загуба. Гърците са пети с 1 успех и 3 загуби до момента.

Турция победи Белгия със 78:65 в сблъсък от група „D” в Истанбул. Фуркан Коркмаз отбеляза 14 точки за домакините, а Мелих Махмутоглу и Семих Ерден добавиха по 12 точки. Сам Ван Россом беше най-резултатен за белгийците с 13 точки, а Пиер-Антоан Жилет приключи с 10 точки. Така турците са четвърти с баланс от 2 победи и 2 загуби, а белгийците ще завършат пети, като в момента имат 1 успех и 3 поражения.

Унгария надви друг от домакините на шампионата Румъния с 80:71 в двубой от група „С” в Клуж-Напока. Давид Войвода беше най-резултатен за победителите с 26 точки, а Адам Ханда добави 25 точки. Андрей Мандаче вкара 24 точки за румънците, а Каталин Бачиу приключи с 12 точки. След този успех „маджарите” имат 2 победи и 2 загуби, заемайки четвърта позиция във временното класиране, но не могат да изместени от нея дори при загуба в следващия си сблъсък. Румънците са на дъното в групата с 4 загуби.