Сериозен казус се е заформил в последните няколко дни в българския баскетбол, научи БЛИЦ. Става въпрос за един от най-добрите баскетболисти в най-новата ни история Филип Виденов. Преди няколко дни Филип се завърна у нас от Иран, където игра за последно, и се присъедини към Берое. На този етап обаче Виденов няма право да играе за старозагорци.

Ето и причината. Към този момент ФИБА е издала забрана за картотека на Филип Виденов поради решение на BAT (Basketball Arbitral Tribunal). Играчът е завел дело срещу Цървена звезда, за който игра през 2009/2010 година, за неизплатени заплати. Трибуналът обаче доста изненадващо отсъжда в полза на клуба, т.е. Виденов губи делото. Според решението българинът трябва да плати 15 000 евро компенсация на Цървена звезда за съдебните разноски и такси, както още 8000 евро разходи за самия арбитраж.

Любопитното е, че първоначално Филип Виденов е бил картотекиран в българската федерация, след като от Иран, където той игра за последно, са пристигнали всички документи. БЛИЦ обаче научи, че няколко часа по-късно пристига писмо от ФИБА във федерацията, в което се съобщава за загубеното дело от страна на Филип Виденов и дължимата сума от 23 000 евро. ФИБА забранява международен трансфер на българския баскетболист и картотеката му веднага е била анулирана.

БЛИЦ се свърза с шефа на баскетболния Берое Васил Кифев. Ето как той коментира случая: “Не съм запознат с казуса на Филип Виденов и за това, което вие говорите. Той е картотекиран, тъй като получихме letter of clearance от Иран. “ На въпрос, дали Виденов днес ще играе срещу Черно море, Кифев отговори: “Не знам как ще се развие ситуацията с ФИБА. Питайте федерацията.”

А от федерацията ни съобщиха това, което вече написахме – че наистина на база на получени документи от Иран Филип Виденов е получил картотека, но след това тя е била анулирана. Иранците явно не са били наясно с казуса на Виденов и Цървена звезда и са дали зелена светлина за трансфера в Берое. Само че от ФИБА са уведомили българската федерация за положението на бившия ни национал. "Картотека ще може да бъде издадена, когато получим от ФИБА евентуално ново писмо за промяна на ситуацията", заявиха от федерацията.

Тази новина поставя в затруднено положение Берое, който освен колебливите резултати, освободи и Майк ди Нуно.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ