Женският баскетболен Хасково 2012 изрази възмущение от поведението на публиката на Монтана. Двата тима играха преди няколко дни, когато домакините от Монтана победиха с 84:82. Тимът воден от треньора Стефан Михайлов се изравни на върха в класирането с Хасково 2012, като и двата тима имат по 9 победи и 3 загуби.

"Останахме неприятно изненадани от поведението на публиката на Монтана. През първите две части феновете скандираха по наш адрес "турци сте, турци сте". Считаме го за дискриминация. Знаете колко болезнени са скандирания, свързани с подобни теми. Припомняме, че публиката на Хасково 2012 няколко пъти бе наказана за какво ли не без да има кой знае каква вина. Искам да разбера и чакам с нетърпение какво ще опише в доклада комисарят на мача в Монтана Любомир Амиорков", заяви пред БЛИЦ Елена Станкова.

"Не оставайте с впечатление, че искам непременно наказание на Монтана. Случаят е принципен. Ако санкционират Хасково 2012, нека се мери със същия аршин и за останалите отбори. Ако няма реакция, ще считам, че това е тенденциозно отношение към нашия клуб", допълни специалистката.

"През всичките тези години публиката на Монтана е била една от най-възпитаните, но какво се случва като съвпадение. Когато Стефан Михайлов беше треньор на Левски и Хасково за първа година беше част от първенството, имахме босненки в отбора. В един мач в Универсиада срещу Левски се скандираше "Сребреница, Сребреница", а тогава треньор на Левски бе именно Стефан Михайлов. Дълги години Славко Димитров е треньор на Монтана. След това Боруков. Пбуликата на Монтана винаги е била перфектна. Никога не си е позволявала изцепки. Сега обаче Стефан Михайлов е треньор на Монтана и се започна скандиране на расистка основа. Съвпаденията са очевадни", допълни Станкова.

"Очарована съм от феновете на Хасково, които са санкцианирани за какви ли не глупости. На един от последните мачове преди Нова година те по своя инициатива купиха торта за нашия отбор, но купиха и за Дунав. Момичетата от Дунав останаха приятно изненадани. Ние сме за такова поведение. Не приемаме никакви дискриминационни изцепки. Тази рамка не бива да бъде прекрачвана", каза още Ели Станкова.

"Още по време на мача исках да отида до секретарската маса, но не посмях, защото съдиите ме дебнат за всяко нещо. Другите треньори висят с часове на секретарските маси, хващат се за главите, а аз само да припаря и ми се свири техническо нарушение. Исках да кажа на Амиорков още по време на мача, но не посмях", завърши треньорът на Хасково 2012.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ