Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков даде пресконференция в Пресклуб България. На нея присъства още членът на Управителния съвет Иван Чолаков. Поводът за брифинга станаха скандалите в последно време. Един от тях бе изборът на домакин на финала за Купата на България.

"Смятам, че като организатор на двубоя и председател на федерацията имам право на предложение. Още повече, че разходите по организацията на купата е изцяло на българската федерация. Имаше две предложения – едното беше мое за Велико Търново, другото беше на Петър Георгиев, срещата да се проведе в Ботевград. Свързахме се и разбрахме, че залата във Варна е заета, същото се случи и с Панагюрище. Както и Арена Армеец в София. Ето ви и информация как гласуваха членовете на Управителния съвет. По протокол шест гласа са „за“ и четири „въздържали се“ за Велико Търново. Уважавам ботевградската публика, както и тази в Пловдив. Смятам, че тези градове, играейки дълги години в лигата и гледайки баскетбол на високо ниво почти всяка седмица, имат тази привилегия да гледат баскетбол. Убеден съм, че давайки тази възможност на град, който няма баскетболен отбор на високо ниво, ще дадем възможност на хората, които обичат или по някакъв начин са свързани с баскетбола, да гледат хубав мач. Смятам, че решението ми е било правилно особено, след като завърши финала", каза Глушков на пресконференцията.

„Имаше момент, в който организацията бе пред провал. Отнякъде директорката на ДКС във Велико Търново беше научила или някой й беше казал, че залата след събота (3 март) няма да бъде същата и да си направи снимки. Жената се беше притеснила. Имахме вълнения, ходихме до Велико Търново. Говорихме с полицията и с всички, които трябваше да вземат мерки за организацията. С Купата показахме, че има публика и фенове, които могат да се държат прилично и да си поддържат отборите.

И тук отново идва въпросът защо Велико Търново, а не Ботевград. Ако трябваше да правим мач в Ботевград, нека да направим хипотеза: Ботевград – София – София Запад – Герена (б.р. - Глушков има предвид фракцията на Левски-  София-Запад. В същия ден от 15:00 часа на Герена футболният Левски игра срещу Берое и притесненията явно са за възможността въпросните фенове да пътуват до Ботевград за финала за Купата по баскетбол). В Търново имаше 40 души охрана, отвън имаше 12 жандармеристи, които стояха в очакване нещо да се случи след внушенията на хората. Аз нося отговорност за събитията според закона. Дали щяха да ни стигнат 300 човека охрана предвид агитките на Ботевград и на Левски?

Глушков говори и за скандалите между съдии и клубове, които зачестиха напоследък. "Неприемливо е да искат от мен да съм арбитър на различни спорове. Загубихме нашата толерантност един към друг.