Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков даде изявление след проведения днес Управителен съвет. На него стана ясно, че Георги Младенов няма повече да е национален селекционер на България.

"Договорът на Георги Младенов бе прекратен единодушно от всички члевенове, след като разгледахме отчета му за националния отбор. Като цяло не съм доволен от класирането. Лично аз очаках повече. Очаквах да бием Черна гора през лятото, а освен това и в Холандия. Въпросът за нов треньор стои отворен. Може да бъде и чужденец и българин. Възможно е да направим и конкурс. Предишни години е имало повече чужденци кадидати за национални селекционери. Отчитам като грешка премахването на Тити Папазов за треньор на националния отбор. Лично аз гледах преди две седмици и какво видях всички се хвърляха като лъвчета, а това искам да виждам и аз от националните играчи. Какво имаме ние? Нямаме високи играчи, но какво можеше да дадем – можеше да изненадаме съперника със сърце и да покажат повече борбеност и игра в защита от първата до последната минута", заяви Глушков.

"За мъжкия национален отбор ще търсим мотивирани играчи, които искат да играят без значение дали са звезди, по-големи звезди, най-големи звезди. През последните години не бяхме свидетели на мотивирани играчи, които искат да играят. Сега няма официални прояви на отбора, но ние ще ги поканим и който иска ще дойде да играе. Сега ще видим кои са мотивираните играчи. Преди няколко години Сърбия спечели Европейска титла с отбор без звезди, а треньорът каза аз нямам звезди, но имам патриоти", допълни босът на федерацията.
"Подали сме заявка за турнир на националния отбор през лятото, но все още нямаме потвърждение и затова не искам да го обявяваме официално. Турнирът е 7 дневен от 12-19-ти юли и не е в Европа.

След скандала през лятото очаквах капитанът на националния отбор да дойде с още три, четири момчета и да каже всички бяхме на дискотека. Не е било така, но е ясно, че не са били само тримата играчи. Това очаквах аз от този отбор. След като ми потвърдят за турнира, ще решим за национален селекционер.

Чакаме и потвърждение от Министерството за бюджета. Досега не е имало треньор на национален отбор, който да бъде без заплащане. Стигнахме до извода, че трябва да видим всички треньори, които искат да водят национални отбори. Знам, че има и чужденци сред желаещите. На следващия УС, който ще бъде в началото на март, ще бъдат избрани всички треньори на националните отбори за подрастващи. Тогава ще бъдат разгледани всички кандидатури.