Новият президент на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков говори пред медиите след избирането му на поста. Един от най-големите родни баскетболисти беше избран за шеф на баскетбола с пълно единодушие.

“Тежка и отговорна задача, в тежък момент. Обстановката е тежка не само за България и българския баскетбол, обстановката е тежка навсякъде. Ние ще се опитаме в рамките на една година да стабилизираме финансовото състояние на БФ Баскетбол. Бих искал да направим добро класиране при мъжете на предстоящото Европейско първенство. За нас е много важно, важно е за състезателите и треньорите. Имаме много шансове, вярваме, че ще успеем да ги реализираме”, заяви Глушков.

Запитан за конкретното финансово състояние на БФ Баскетбол, той обясни: „Имаме да даваме доста пари, но имаме да взимаме малко повече. Досега винаги сме успявали да ги съберем, с едно закъснение, което е нормално до 6 месеца закъснение. Сега се надявам да успеем да ги съберем отново в този срок. Надявам се всичко да бъде изпълнено, както бе планирано.”

“Подкрепа от Министерството на спорта вече има, и ще има. Ние в този момент получаваме много голяма подкрепа от Министерството. Имаме и допълнително финансиране за Европейското първенство за юноши във Варна. Без него нямаше да успеем да го организираме така. Дивизия А започна да става забранена зона. Преди имахме по 90 дни лагери и финансовата стабилност на България беше различна. Преди три години сумата, отпускана от Министерството бе с 200-400 хиляди по-голяма. Но не трябва да забравяме, че подготовката и развитието на тези баскетболисти започва в клубовете, и завършва в националните отбори.

Затова през последната година се опитахме да наситим календара при подрастващите. Проблем е и развитието на състезателите между 18 и 22 години, които тръгват да търсят професионална реализация по света. Искам да ги апелирам, първо да мислят за тези години, да ги използват за пълноценно развитие, и след това могат да получат резултати, договори от добри отбори. Дори в НБА забраниха професионални договори в тази възраст”, допълни още новият шеф.

В предизборната си реч Георги Глушков спомена и името на шефа на Лукойл България Валентин Златев, но все още няма конкретни разговори с него: „Господин Валентин Златев обича много баскетбола, дава много за баскетбола, и ще имаме среща с него, за да обсъдим всички възможности, които имаме за подобряване на финансовото състояние на федерацията. Не изключвам нищо. Надявам се в бъдеще време да има радостни новини.”/БЛИЦ