Словения поднесе голямата сензация на европейското първенство по баскетбол. Тимът разби Испания с 92:72 в първия полуфинал и за първи път в историята си се класира за финал. Словенците чакат победителя от днешния полуфинал Русия – Сърбия.

“Трябва да забравим за загубата и да се стегнем, защото ни предстои мач за бронзовите медали. Словения бе по-добра от нас. Това е спортът. Трябва да приемеш поражението със смирение”, коментира философски звездата на испанците Пау Гасол.

„За съжаление има дни като този, в които не ти върви и точно тогава ти вкарват три поредни тройки. Доста е трудно да се съвземеш, особено ако това се случи в решаващ мач като полуфинал. Не е лесно да спечелиш медал в такава конкуренция. Ние обаче имаме още една възможност, каквато други няма да имат и трябва да се възползваме”, допълни испанецът.

“Когато си отишъл на европейско след много проблеми, наранявания и жертви, бронзът може да бъде радост за всички. След като преспим, ще можем да си съставим реален план за събитията в неделя”, каза още Гасол.

Испания пристигна на Европейското без тежко контузения Серхио Люл и Алекс Абринес. Руди Фернандес и Фелипе Рейес си взеха почивка това лято, а Серж Ибака също не успя да бъде в състава./БЛИЦ