Николай Господинов ще е новият старши треньор на "Левски", обяви вчера Константин Папазов, който допълни, че ще заема ръководен пост в клуба. БЛИЦ написа още на 3 август, че Тити е гласен за шеф на Националната баскетболна лига, което изключва варианта да бъде едновременно и наставник на "сините".

"Тити ми звънна от Гърция в момент, в който аз почивах на морето. Той беше там с Димитрис Итудис, който е мой идол, и ми каза, че иска да ми предложи нещо. Разказа ми цялата ситуация, че иска да се оттегли и ми предложи да бъда старши треньор", сподели Ники Господинов пред bgbasket. "Идеята е да изградим млад отбор, основно от наши юноши и в годините, когато се намерят повече пари, да има по-високи цели. Аз го попитах дали веднага да му дам отговор и той ми даде време да помисля. Малко след като затворих, може би няма и час, ми се обади и Симеон Варчев. Той поиска да се видим, а дори вече имаше информация, че Тити е говорил с мен. Попита ме дали е вярно, че съм подписал с "Левски", а аз отговорих, че нямам договор, но имаме договорка. Той поиска да се видим и аз се срещнах с него, като бях предупредил и Тити. Изслушах офертата и на Симеон Варчев, но по принцип аз вече имах устна договорка с Папазов и отидох на тази среща от уважение към едно голямо име. Като условия и финансови параметри нямаше разлика в двете предложения, а моето решение не е плод на спортно-технически неща или лични отношения с някого от Варна. Единствената причина е, че имам морални задължения към Тити. Първо е, че той първи ми звънна той и първи ми предложи, което е от голямо значение. Другото е, че преди няколко години, когато бях приключил с Дунав, той ми подаде ръка и ме покани да съм в неговия екип. Няколко години имах удоволствието да работя с едни от най-добрите и най-успешни треньори в България - Константин Папазов и Тони Дечев, от които наистина научих много неща. Бяхме един невероятен екип, но за съжаление не можахме да довършим това, което искахме", коментира Господинов.

"За мен е чест, че съм получил покана от двама от най-успешните треньори в баскетболна България - Тити Папазов и Симеон Варчев. Чест е, че са ме уважили и оценяват труда и качествата ми. Решението ми бе да избера "Левски", което е и като морален ангажимент. Голямо задължение и голяма отговорност е да наследя Тити Папазов на треньорския пост в "Левски". Надявам се, че с работата ми в клуба през сезона няма да го разочаровам и ще оправдая неговото доверие към мен", продължи треньорът.

"Нямаме поставени цели да гоним първото място, защото нямаме и финансов ресурс да сме конкурентноспособни на Лукойл Академик. Левски обаче е клуб с традиции, с много славна история и винаги един треньор или играч, който идва в този клуб, има някакви по-високи амбиции. Такива са и моите. Аз винаги ще имам високи цели, като първоначално ми се иска да развием и наложим млади играчи от школата на клуба. Има талантливи млади момчета, на които искаме да дадем шанс и да помогнем да израстнат. В комбинация на няколко опитни играчи пък в лицето на Митко Ангелов, Павел Иванов и двамата чужденци се надяваме те да израстват и след година-две да са основата на един по-силен Левски. Идеята ни е да играем красив баскетбол, да пълним залата, да наложим играчи от нашата школа и дай Боже, при по-добри времена и влизане на основен спонсор, вече да търсим и по-силни играчи и да изградим отбор, който да се бори за първото място с Лукойл Академик", добави Николай Господинов.