Локомотив Кубан (Краснодар) спечели решителния пети мач у дома срещу Барселона с 81:67 и се класира за "Файнъл фоур" на Евролигата. Руснаците продължиха след 3:2 успеха в четвъртфиналната серия.

Александър Везенков не попадна в групата на каталунците. Най-резултатни за Барса бяха Стратос Перпероглу и Хуан Карлос Наваро, които отбелязаха съответно по 13 и 12 точки. Малкълм Дилейни вкара 17 точки за победителите, а Крис Сънгълтън и Раян Брьохоф добавиха съответно по 16 и 14 точки.

Кубан започна силно мача и спечели първата част с 26:21. Във втората четвърт авансът на руснаците набъбна и на полувремето резултатът бе 50:39. В третата четвърт Барса излезе напълно променена на терена и спечели частта с 23:8. Така каталунците поведоха с 62:58 след 30 минути игра. На старта на заключителните десет минути двата отбора отново си размениха ролите, като баскетболистите на Локомотив Кубан на свой ред затегнаха защитата, а в нападение реализираха 23 точки. Във важните моменти лидерите на Барселона не успяха да удържат натиска и да поведат отбора и така в крайна сметка Локомотив спечели с 81:67.

В единия полуфинал във финалната четворка ще играят Локомотив Кубан и ЦСКА (Москва), а в другия ще спорят Фенербахче и Лаборал Куча.