Българският баскетнационал Калоян Иванов не успя да стане вторият българин с европейски клубен трофей, след като тима му Кахасол (Севиля) загуби финала в Еврокупата от УНИКС (Казан) със 77:92.

Преди варненеца само Васил Евтимов бе прегръщал купа на Стария континент. През 2001 г. с екипа на гръцкия Маруси софиянецът спечели турнира "Сапорта", а самият той бе обявен за най-полезен играч в последния мач на турнира. През 1989-а пък Георги Глушков с Юве Казерта подобно на Иванов загуби финалния мач.

В неделната вечер в зала "Палаверде" в Тревизо пред 4500 зрители руският УНИКС взе инициативата от самото начало на срещата и не допусна никакво съмнение в категоричното си превъзходство през всичките 40 минути. Избраниците на треньора Евгени Пашутин загубиха втората и третата част (19-20 и 20-26), но в първата и в заключителната (32-16 и 21-15) доказаха, че са по-подготвеният отбор за трофея, пише bgbasket. Успехът на УНИКС изпраща отбора от следващия сезон в най-силния баскетболен турнир на Стария континент Евролигата.

Двама играчи от победителите завършиха с дабъл-дабъл. Гардът Марко Попович вкара 18 точки и направи 11 асистенции, а пък полският национал Марчей Лампе реализира 26 точки и спечели 11 борби под двата коша.

За испанския отбор Чеми Уртасун и Луиш Бълок бяха най-резултатни с по 15 точки. Калоян Иванов бе на терена малко повече от 16 минути. За този период той вкара 3 точки, спечели 4 борби (по 2 в защита и нападение), отне една топка и направи една грешка. /БЛИЦ