Капитанът на националния ни отбор по баскетбол Чавдар Костов обясни, че решението му да се откаже от представителния тим не е било взето под емоционален натиск, а е било обмислено от известно време насам. Припомняме, че новото попълнение на Рилски спортист (Самоков) обяви след вчерашното поражение от Белгия, което елиминира "лъвовете" от Евробаскет 2022, че този мач е бил последният му с националния екип. 

"Със сигурност решението ми да се откажа не е било емоционално. Просто доста време си го обмислям като вариант и реших, че мачовете на Евробаскет 2022 са подходящия момент. Ще дам път на младите. Треньорът разчита много на мен във всички фази на играта. Не съм говорил с него, малко го изненадах. Не бях говорил с никой от щаба, нито с господин Глушков. Повечето момчета знаеха, но в крайна сметка реших да го взема това решение. Това е конкретното ми решение и мачът с Белгия е последният ми с националния отбор", каза 34-годишният Чавдар Костов при завръщането на тима в София. 

"Емоциите са едни и същи. Това е голям форум. България не играе всяка година на такъв турнир. Много хубави емоции. Това са хубави мачове понеже се срещаме със силни противници. Виждаме какво трябва да наваксваме, за да играем с по-силните отбори. Това е един шанс на всички да видят с какво се сблъскваме и как да работим, за да можем след четири години отново да играем на Евробаскет. Със сигурност отборът на Белгия е доста добър и има доста добри играчи. Има ветерани, които вероятно също ще са им последните мачове. Много неща ни липсват. Независимо, че бихме Грузия. Ние просто имахме феноменален ден. Не се знае дали резултатът щеше да бъде такъв, ако не бяхме вкарали толкова тройки. Срещу Белгия не бяхме с такъв процент и видяхме какъв е крайният резултат. Надявам се хората на ръководни позиции в българския баскетбол да седнат и да поговорят. 

Всички моменти с националния отбор са ми любими. Може би 15-16 години играя с националния отбор. Винаги идвам с удоволствие и малко ми тежи, че се отказвам. Сега обаче е дошъл момент. На този етап съм категоричен и със сигурност спирам”, добави Чавдар Костов.