За първи път традиционният турнир по баскетбол 3 на 3 за Купа „Манченко“ ще бъде с участието на 12, а не както досега на осем отбора от елитни софийски гимназии. Така форматът се разширява и предоставя повече възможности за столичните училища, съобщиха организаторите на състоялата се днес в Инфоцентър София 2018 пресконференция.

Четвъртото издание на турнир за Купа „Манченко“ е насрочено за тази неделя, 17 май, в Деня на спорта. Мачовете ще започнат в 10:30 часа и ще бъдат част от от голям спортен празник в Западния парк, който ще бъде официално открит в 10:00 часа от Министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Мястото на баскетболната надпревара и тази по минифутбол – запустяла и изоставена доскоро площадка - не е избрано случайно, а с цел да се подобри спортната инфраструктура в най-големия столичен парк. Освен баскетбол, организираният от Министерството на младежта и спорта празник включва турнири волейбол, минифутбол и лекоатлетически крос по 600-метрово трасе из алеите на парка.

В баскетбола 3 на 3 тази година интригата се засилва от въпроса дали двукратните шампиони от СОУ „А.С.Пушкин“ ще грабнат за трети път преходния трофей, с което той би станал техен завинаги. Предвижда участниците в турнира по минифутбол също да спорят за приз на името „Манченко“.

Тегленият днес в Инфоцентър 2018 жребий от капитана на баскетболния  "Левски" Павел Иванов и от легендата на ЦСКА Тодор Янчев разпредели 12-те баскет отбора по следния начин:
Група "А": 164 Испанската езикова гимназия, 127 СОУ и 133 СОУ "А.С. Пушкин"
Група "Б": 9 Френска езикова гимназия, отбор, който ще бъде определен допълнително и 22 СОУ
Група "В": 119 СОУ, Първа английска гимназия и НГДЕК
Група "Г": СМГ, 91 Немска езикова гимназия и 35 СОУ

Във футбола жребият бе теглен от бившия национал и капитан на ЦСКА Тодор Янчев:
Група "А": Отбор с уайлд кард, НГДЕК, 73 СОУ и Първа Аглийска гимназия
Група "Б": 133 СОУ, 127 СОУ, 119 СОУ и СМГ

Турнирите за Купа „Манченко“ тази година той е в част от инициативата София 2018 – Европейска столица на спорта, която има за цел да се популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Партньори на организаторите от ММС и семейство Манченко са Столична община, Българска федерация по баскетбол и Българска асоциация по минифутбол.