Турнирът за Купата на България по баскетбол започва днес. Двубоите са в столичната зала “Универсиада”. Надпреварата стартира с 1/4-финали, в събота са полуфиналите. В неделя е малкият финал, а в понеделник (14 март) е спорът за златните медали.

Миналогодишният носител на трофея “Левски” излиза днес срещу Спартак (Плевен). Тимът воден от Константин Папазов ще разчита много на домакинското си предимство. “Сините” не са в оптимална форма, след като допуснаха изненадваща загуба от Ямбол в НБЛ, но след това Пи Ел и компания биха последователно Балкан (Ботевград) и Рилски спортист. Гигантът Лодърдейл е готов, след като пропусна мача с Рилецо в Самоков. Спартак (Плевен) записа две победи в последните три мача - срещу Балкан (Ботевград) и Черноморец (Бургас).

Другият фаворит за отличието – Лукойл Академик, играе с Черно море от 13:30 часа. Сблъсъкът противопоставя опитните играчи на Йовица Арсич срещу младите момчета на Любомир Минчев. На пръв поглед шампионът Лукойл, който няма загуба от началото на сезона, не би трябвало да срещне съпротива и да се класира за 1/2-финалите с лекота. Евентуално подценяване обаче може да доведе до това, което стана миналата година. Тогава на полуфинал Лукойл отпадна сензационно от Рилски спортист.

Балкан – Ямбол е дербито на 1/4-финалите. Всички специалисти твърдят, че двубоят е непредсказуем. Ботевградчани изглеждат в криза след ужасната загуба от Лукойл Академик с 46:110 в последния кръг. Треньорът Петър Клечков трябва да вдигне психологически играчите, ако не иска ранно отпадане от турнира за Купата. Наставникът заяви, че Балкан ще търси победа срещу Ямбол и спечелване минимум на медал. Легендарният треньор на Ямбол Иван Чолаков също бе сигурен в успеха на своите момчета, като допълни, че в момента напрежението е в лагера на ботевградчани.

Най-лесна изглежда задачата на Рилски спортист. Отборът се изправя срещу Черноморец в последния четвъртфинал. Това ще е дебют за Росен Барчовски начело на Рилецо в турнира за Купата. Той смени преди няколко дни македонеца Александър Тодоров. Двама от тримата контузени в Рилски спортист ще са на разположение за двубоя. Македонският гард Димитър Караджовски и центърът Станислав Ваклинов са добре, след като пропуснаха последния шампионатен мач срещу Спартак (Пл). До последно под въпрос ще е Богдан Боев./БЛИЦ

Програма на турнира

11.03.2011 (Петък)
ЧЕТВЪРТФИНАЛИ
13:30 часа,
Лукойл Академик – Евроинс Черно море (1) (Канал 3)
Комисар: Иван Бакърджиев
Съдии: Владимир Цеков, Милен Цветков, Николай Костов

15:45 часа,
Рилски спортист – Черноморец (4)
Комисар: Румен Калпакчиев
Съдии: Марин Механджиев, Иван Маринов, Николай Петров


18:00 часа,
Балкан – Ямбол (3) (БНТ)
Комисар:
Николай Неделчев
Съдии: Димитър Гологанов, Младен Субашиев, Венцислав Великов

20:15 часа,
“Левски” – Спартак Плевен (2)
Комисар: Любомир Амиорков
Съдии: Мирослав Томов, Чавдар Зехиров, Красимир Стойнов

12.03.2011 (Събота)
ПОЛУФИНАЛИ
18:00 часа, Победител четвъртфинал 1 – Победител четвъртфинал 4 (БНТ)
20:00 часа, Победител четвъртфинал 2 – Победител четвъртфинал 3 (Канал 3)

13.03.2011 (Неделя)
15:45 часа, Благотворителна среща в помощ на Георги Огнянов - Макарона

18:00 часа, ФИНАЛ ЗА ТРЕТО МЯСТО – (Канал 3)

14.03.2011 (Понеделник)
18:00 часа,
ФИНАЛ (БНТ)