„Левски" обмисля да кандидатства за пари по европроект, съобщиха източници от Министерския съвет. Дискутира се по каква точно програма да се действа - чрез Министерството на икономиката и финансите или чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта е да се осигурят средства за новия стадион „Аспарухов" и околното пространство.

Арената е под юрисдикцията на Столичната областна управа и на МВР, което също има значение за пътя, по който ще се тръгне. Засега се проучват възможностите. И изобщо не е сигурно дали „пътеките" позволяват подобно кандидатстване, пише “Труд”.

На този етап необходимите десетки милиони левове за стадиона далеч не са осигурени. „Левски" се надява на включване в идеята на „Газпром", ВТБ, „Главболгастрой", друга едра фирма, общината и т.н. Няма как да се мине и без солиден кредит. От общината вече обявиха обаче, че ще окажат само подкрепа, без да дават и един лев. За същото са информирани „сините" и от правителството: логистична помощ - да, но без нито стотинка от държавната хазна.

Процедурата за европари е дълга. И ако се сбъднат „сините" мечти, то парите вероятно ще бъдат използвани за втория или третия етап в строежа след 2-3 г. Засега се планира сриване на сектор „А" през януари, а през март може би ще започне градеж.