Лукойл Академик посреща днес френския АСВЕЛ (Вильорбан) във втори мач от груповата фаза на Еврокъп. Двубоят е от 18:00 часа в зала “Арена Армеец”. Гостите пристигнаха без голямата си звезда Тони Паркър, но имат достатъчно силни баскетболисти в състава. В първите си мачове Лукойл и АСВЕЛ постигнаха победи. Родните “студенти” спечелиха срещу белгийския Остенде с 66:65 като гост, а французите се разправиха с Валенсия – 87:78.

Най-силните оръжия на треньора на българския тим Йовица Арсич са американците Ламонт Мак (20 точки в първия мач) и Брандън Хийт (15 точки, 5 борби, 4 асистенции срещу Остенде), както и Тодор Стойков. Капитанът продължава да е реализатор №1 в турнира. Проблем с контузия имаше Андре Оуенс, но със сигурност ще бъде на разположение на наставника.

Тони Паркър беше големият лидер в първия мач на тима срещу Валенсия. Французинът завърши с 34 точки, 5 борби и 5 асистенции и логично беше определен за MVP на първия кръг. Не е за подценяване и другият бивш играч в НБА Рони Тюриаф. Фил Гос, Ким Тили и Дайджон Томпсън също играха на ниво срещу Валенсия

4_4.jpg

Любопитни факти преди Лукойл Академик – АСВЕЛ (Вильорбан)
*Лукойл Академик е един от най-убедителните домакини в груповата фаза на Еврокъп (УЛЕБ). Шампионите имат 6 сезона във втория по сила баскетболен евротурнир. “Студентите” са изиграли 28 мача у дома, от които имат впечатляващите 19 победи и 9 загуби. Най-добрият им домакински сезон е 2005/06, когато печелят и петте си двубоя пред родна публика. Най-лошият е сезон 2008/09, когато губят и трите си мача у дома в зала “Универсиада”.

*Лукойл Академик е играл само веднъж срещу френски тим в групите на Еврокъп (УЛЕБ). Това става през сезон 2007/08, когато “студентите” играят два мача срещу По Ортез. Българите печелят и двата със 78:73 във Франция, а на реванша в “Универсиада” успехът е категоричен – 106:89.

*АСВЕЛ е на второ място по резултатност след изиграването на първите мачове в груповата фаза. Тимът реализира 87 точки на Валенсия. Лукойл Академик е 24-и по този показател с вкараните 66 точки на Остенде. Двата отбора са равностойни по направени грешки – по 11. АСВЕЛ имат предимство в борбите – 32 срещу 31 за Лукойл Академик. Процентът в стрелбата от зоната за 3 точки за АСВЕЛ е повече от добър – 45%, а Лукойл Академик има 23% успеваемост.

*Лукойл Академик вече има положителен баланс на старта на Еврокъп (УЛЕБ) с 4 победи и 3 загуби, след като в първия си мач би Остенде в Белгия. “Студентите” имат и положителен баланс на старта при гостувания – две победи срещу една загуба. Победите са тази година срещу Остенде и през 2005-а срещу Естудиантес (87:85). Поражението на старта като гост е през 2007 година от АСК Рига с 58:77.

*Тодор Стойков е най-опитният играч на Лукойл Академик в турнира с 67 мача. Той продължава да е и топреализатор в надпреварата с 1051 точки. На второ място от състава на “студентите” е Тенчо Банев с 30 срещи.

Лукойл Академик - АСВЕЛ (Вильорбан)
Днес от 18:00 часа
Зала "Арена Армеец"
Пряко по БНТ 1 и Евроспорт 2

Вероятни състави
Лукойл Академик: Брендън Хийт, Ламонт Мак, Тодор Стойков, Тенчо Банев, Андре Оуенс
Резерви: Дамян Стояновски, Божидар Аврамов, Бруно Шундов, Веселин Веселинов, Павел Маринов, Маклейн

АСВЕЛ (Вильорбан): Рони Тюриаф, Фил Гос, Ким Тили, Дайджон Томпсън, Едуин Джаксън
Резерви: Хилтън Армстронг, Джейми Скийн, Лио Уестърман, Пол Лакомб, Жан-Шарл, Фофан

ГРУПА “D”
АСВЕЛ (Вильорбан) – Валенсия 87:78
Остенде – Лукойл Академик 65:66

22 ноември 2011 година
Лукойл Академик – АСВЕЛ (Вильорбан)
От 21:30 часа
Валенсия – Остенде (22 ноември)

КЛАСИРАНЕ: 1.АСВЕЛ (Вильорбан) 1-0, 2.Лукойл Академик 1-0, 3.Остенде 0-1, 4.Валенсия 0-1