Лукойл Академик се класира за втората фаза на турнира Купа ФИБА Европа. Баскетболистите на Тони Дечев си осигуриха продължаването напред след победа над Макаби (Ришон Ле-Цион) със 77:72 в последния си мач от първата фаза. „Студентите” завършват с еднакъв актив с Макаби и руския Енисей Красноярск - 4 победи и 2 загуби, но остават на трето място в тройната въртележка. То е достатъчно на шампиона на България да продължи напред.

Загубата от Лукойл не е фатална за Макаби. Израелците вече си бяха гарантирали излизането от групата и срещу "студентите" демонстрираха нежелание да се напрягат.

За Лукойл Академик това е първото прескачане на първата фаза в евротурнир от сезон 2010/2011 насам, когато тимът игра в четвъртфиналната фаза на ЕвроЧалъндж. От тогава "студентите" винаги отпадаха в първата фаза на eвротурнирите, в които участваха.

Тази вечер Филип Барович бе най-резултатен за успеха над Макаби с 21 точки и 2 чадъра. Желко Шакич и Бранислав Ратковица добавиха по 17 точки всеки, като Шакич овладя 11 борби, а Ратковица направи 9 асистенции, отне 4 топки от противника и овладя 7 отскочили топки.