Българският баскетболен шампион при мъжете Лукойл Академик загуби със 79:86 при визитата си на литовския Ювентус (Утена) и приключи с мечтите си да влезе в груповата фаза на Шампионската лига. “Студентите” пропиляха 19 точки аванс в първата среща като домакини, а сега паднаха и като гости със 7 точки разлика. Така литовският тим се класира за групите след две победи и получава бонус от 50 000 щатски долара. Лукойл не отпада от евротурните и ще играе в груповата фаза на Купата на ФИБА Европа.

Литовците водеха с 26:14 след първата част, а на почивката преднината им бе само 7 точки – 35:28. Шампионите на България не се предадоха и продължиха да гонят домакините, сваляйки на два пъти разликата до три точки. Домакините от Утена обаче си върнаха двуцифрената преднина и водеха с 57:47 преди заключителните десет минути.

Лукойл остана догонващ и до края на срещата, а усилията му стигнаха само да намали разликата до под 10 точки и да падне със 79:86.

Петима играчи на българския тим записаха двуцифрен точков актив, като Кийт Клентън се отчете със 16 точки и 10 борби. По 14 реализираха Христо Николов и Далтън Пепър, Павлин Иванов вкара 12, а Рафа завърши с 11.

Антъни Айрлънд записа 21 точки и 10 асистенции за успеха на домакините.