Българският шампион Лукойл Академик загуби със 79:86 (26:18, 17:19, 11:16, 18:20, 14:7) от Бенфика като гост в мач от група “С” на турнира Еврочалъндж. Това бе първо поражение за българския тим от четири мача.

Доминик Джеймс и Брендън Боуман бяха единствените играчи в селекцията на Йовица Арсич, които играха на ниво и завършиха съответно с 25 и 15 точки. Каспарс Камбала бе напълно обезличен от центровете на съперника, както и Травис Питърсън, като и двамата завършиха с по 8 точки.

Срещата започна по-добре за българския шампион след като Камбала, Доминик Джеймс и Травис Питърсън вкараха за 6:2, но веднага след това, последваха силни минути за домакините от Португалия, които бързо отвърнаха със серия от 12:2 за 14:8 след пет минути игра. След първите 10 минути домакините увеличиха преднината си на 8 точки – 26:18.

Баскетболистите на Бенфика продължиха да играят по-добре и в началото на втората част и след серия от 7:0, дръпнаха с 15 точки – 33:18. Голямата разлика доведе до отпускане в редиците им, а това от своя страна позволи на Лукойл да намали пасива си на седем точки – 26:33. До края на първото полувреме ситуацията не се промени и почивката дойде при 43:37 в полза на домакините.

Третата четвърт започна с пропуски и за двата отбора, след което Веселинов и Джеймс смъкнаха разликата на българите до две точки за 43:45. Случващото се на терена стресна домакините, които на няколко пъти съумяха отново да дръпнат с 5-6 точки. След третия период разликата отново бе само две точки в полза на Бенфика – 54:52.

Последната част започна с размяна на точки, като Доминик Джеймс се развихри за Лукойл и наниза седем поредни точки, което изведе българите напред – 59:58. Последва тайм-аут за Бенфика, който се отрази по-добре и те поведоха с 63:61. В оставащото време Бенфика успя за пореден път да поведе с 4-5 точки, но родните шампиони отговориха с добра игра в атака на Джеймс и Питърсън за 72:72. В последните 25 секунди на мача Хийт извърши фаул в нападение, а в последвалата атака Рийд за португалците от зоната за три точки и мачът отиде в продължение.

Допълнителните пет минути започнаха с два успешни наказателни на Рамос, но Травис Питърсън възстанови равенството. Последваха няколко грешки и в двете фази на играта на Лукойл, които бяха моментално използвани от домакините и разликата бързо скочи на осем точки – 82:74. В последните 2 минути Лукойл заложи на пресираща защита, но и това не помогна на момчетата на Йовица Арсич, които загубиха със 79:86./БЛИЦ