Лукойл Академик е само на една победа от класиране за финалната четворка на турнира Еврочалъндж. "Студентите" победиха шампиона на Словения Къска (Ново место) със 78:72 като гост и успех в четвъртък на реванша ще ги прати сред най-добрите 4 клуба в надпреварата. Двубоят бе много оспорван, като се реши в последните минути.

Над всички за Лукойл Академик в този първи двубой бе Доминик Джеймс. Американецът отбеляза 17 точки, овладя 7 борби и направи 5 асистенции. Страхотен в последните минути, когато домакините се вдигнаха на щурм, изравниха и дори излязоха напред в резултата, бе Брендън Хийт. Гардът се включи фантастично като резерва и завърши срещата с актив от 12 точки, 100-процентова стрелба от тройката и 50% успеваемост от близко и средно разстояние. След серия от негови кошове Академик се върна в мача, когато всички си мислеха, че "студентите" ще се огънат под щурма на публиката и словенците.

Хърватинът Бруно Шундов изпъкна с 14 точки, преди да напусне за пет лични нарушения. Още двама негови съотборника седнаха преждевременно на пейката с по пет фала - Тенчо Банев и Травис Питърсън, което отслаби надмощието на българите в подкошието, но не ги пречупи емоционално.

Капитанът Тодор Стойков се отчете с 8 точки за 24 минути като титуляр, а Лукойл спечели борбата под ринговете с 35 овладени топки срещу 32 за домакините. "Студентите" обаче допуснаха безобразно много технически грешки - цели 19 на брой, което за малко не коства успеха в мача.

Лукойл се прибира в София днес на обяд с полет през Виена и веднага ще се отправи към клубната си база в Правец. Отборът на Кърка (Ново место) ще кацне в столицата ни следобяд. Мач №2 от 1/4-финалите е в четвъртък от 18:00 часа в Правец. /БЛИЦ