Ръководителите в целия ни спорт са много чувствителни към критики. Все искат да са градивни и не приемат никакви други. В баскетбола отдавна са толкова изнежени на критики, че подскачат до небето, когато напишеш истината. Днес е поредното доказателство, че в България няма да има баскетбол. Не с тези ръководители и не с хората, които правят всичко възможно, за да угодят на силния на деня.

БЛИЦ СПОРТ алармира още преди обед какво ще се случи на наглед обикновено заседание на Управителния съвет. Снощи около 22:00 часа се е получило писмо от Лукойл Академик с  молба до Управителния съвет да му позволи да играе полуфиналите и финалите в залата в Правец. Миналата година бе приета наредба, според която плейофите не могат да се състоят в съоръжения с капацитет под 1200 места (по различни информации залата в Правец е между 470 и 550 места).

Въпросът бе ще клекне ли федерацията пред искането на Лукойл Академик, или ще спази наредбата. След като в точка 7 (разни) е дошъл моментът да се разисква молбата на Лукойл Академик е настанала сконфузна тишина. Деветима членове на УС са присъствали на заседанието – Георги Глушков, Петър Георгиев, Росен Барчовски, Юлия Боянова, Иван Ценов, Иван Чолаков, Тодор Стойков, Сашо Везенков и Камен Тошев. Започнало е типичното побутване и подхилкване: “Какво да правим, хъка-мъка...”. С една дума – страх, братче. Някои от ръководителите са мълчали, тъй като били против да се изпълни искането на Лукойл Академик. Други са подкрепили молбата. В крайна сметка по предложение на президента Георги Глушков въпросът е бил разрешен соломоновски: “Да се допитаме до клубовете”.

Моля??? Откъде накъде Академик (Пловдив), Черноморец или Ямбол ще дават глас за нещо, което въобще не ги засяга, а именно – участие в полуфинални и финални плейофи. Не е ли по-добре, ако се питат клубовете, да се направи такова допитване само до четирите участници в полуфиналите и финалите.

Защо присъстващите от Управителния съвет не показаха смелост и не взеха принципно решение – да спазят наредбата, която те самите гласуваха миналата година.

И най-важното, защо членовете на УС не гласуваха тази молба. Нека покажат принципност, да видим какво ще се случи. Или тогава ще лъснат като прани гащи, защото, ако се съгласят, ще излезе, че нарушават собствената си наредба отпреди по-малко от година. А пък, ако отхвърлят предложението, ще стане още по-страшно...

Господа, разбрахте ли защо никога няма да имаме баскетбол. С подобно поведение за пореден път доказахте, че отдавна копаете под дъното. Ние сме единствената страна, в която петият решителен мач във финалите се играе в зала с капацитет...470 души. По принцип баскетболът и не само, а всички видове спорт, трябва да е празник за феновете. Само че някой го е страх и не иска да има фенове в залата. Справка, финалите миналата година между Лукойл Академик и Балкан. Бе направено и невъзможното да се ограничи достъпа до залата в Правец за петата среща, защото: “Ония от Ботевград много викат, имат тъпани и тромби и ние се чувстваме като гости”. Не е ли това идеята на баскетбола, да има тъпани и тромби и много фенове, които да пълнят залите. Да има и деца, които да се запалят по играта. А не физкултурен салон с 470 места, в който само избрани люде могат да наблюдават баскетболен мач.

При вашите действия разбрахте ли защо не може да изберете една година и два месеца национален селекционер. Защо Друкер ви изрита в гъза в последния момент и защо някои от състезателите не играят за националния отбор на България. И бъдете сигурни, още отсега знаем няколко момчета, които не искат да идват през август да играят за България. Най-вероятно ще са контузени. Не защото не са българи, а защото им е писнало от игричките и хитринки на дребно на ръководството. Защото в Косово залата се тресе от фенове, а в Правец или Самоков дербитата се играят пред 200 души. Ваша отговорност и задължение е, господа ръководители, да промените нещо, а не да обяснявате, че този взимал играч много пари и онзи пречи на трети да се развива. И малкото, което зависи от вас – да позволите да се играе баскетбол в големи зали, го захвърлихте в кошчето.

При така стеклите се обстоятелства правите планове да се класираме на европейско първенство... Наистина ли?! Има ли нужда от повече коментари?! Предлагам да дадете доживотен договор на Любо Минчев в националния отбор.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ