Преди около 15 години българският национален отбор, воден от Петко Маринов, побеждава Словения като домакин в евроквалификации. Именно словенците са първият съперник на отбора ни от Евробаскет 2011 в Литва. Мачът е от 18:00 часа днес и ще бъде предаван директно по БНТ 1. Маринов разказа пред bgbasket за двубоите срещу класния съперник тогава.

- Когато бяхте начело на националния отбор, той имаше мачове срещу Словения. Какво си спомняте от тогава?
- Преди около 15 години участвахме в квалификации за европейско първенство и тогава един от съперниците ни беше Словения. В първия мач като гости загубихме със 17-18 точки. Когато те дойдоха в България обаче, успяхме да ги надвием, след като направихме страхотен мач. Изоставахме с 9 точки на полувремето, но през второто ги обърнахме. Смятам, че именно тогава Тодор Стойков изигра първия си голям мач за националния отбор, след като вкара пет тройки. Тази победа беше и една от най-престижните за българския национален отбор в последните 10-12 години. Тогава Словения беше полуфиналист от изминалото Европейско, а също така имаше победа като гост на Гърция, водена от Панайотис Янакис, а ние успяхме да ги бием.

- Какво смятате за сегашния състав на Словения и за шансовете на България срещу него?
- Самият Росен Барчовски каза, че не трябва да сме големи оптимисти, аз също смятам, че Русия и Словения са изявените фаворити в нашата група. Надявам се обаче да се представим добре, защото когато нашият отбор отиде на такова първенство, играе много освободено. Ако трябва да класираме отбора, тогава има голямо напрежение, но стигнем ли до самото първенство, всичко се променя. Отговорността не е толкова голяма, играем освободено и дори забравяме за недостатъците си.

- Какво представяне очаквате от националите ни, смятате ли, че ще успеят да преминат във втората фаза на първенството?
- Много се надявам да вземем поне две победи. Смятам, че това може да стане, защото останалите три отбора в групата са много равностойни на нашия. Не изключвам възможността да стане и въртележка в края. Можем да победим и Белгия, и Украйна. Колкото до Грузия, не трябва да се стряскаме от мача, който играхме срещу тях в София. Те не са толкова страшни, имаме шансове да излезем пред тях и да постигнем голям успех.

- Кой е фаворитът ви за спечелване на Евробаскет 2011?
- Безспорно големият фаворит за титлата е Испания. Разбира се, веднага след тях са Литва, Русия, Сърбия, Словения. Тези отбори са изявени и много класни и фактът, че Испания е големият фаворит, не значи че те нямат шансове.