Още един голям шампион напуска националния отбор на родината си. Робертас Явтокас повече няма да играе за Литва. Така той последва Ману Джинобили и Тони Паркър, които казаха "сбогом" на Аржентина и Франция. От тима на Аржентина се отказа още Андрес Ночиони, а се очаква да се оттеглят и съотборниците им Луис Скола и Карлос Делфино.  

36-годишният Явтокас пое отговорността за отпадането на Литва на Олимпиадата. Тимът загуби от Австралия на четвъртфиналите със сериозна разлика 64:90. “Въпросът за това, до кога ще играя за националния отбор, вече не е на дневен ред. Като капитан поемам отговорност за случилото си на Олимпиадата. Всички ние искахме нещата да се получат. Не бива да се тормозим, допуснахме грешки, но се надявам да се поучим от тях. Надявам се в бъдеще да видя на терена баскетболисти, които дават цялото си сърце за националния отбор и за Литва. Аз ще пазя само хубавите спомени от последните 12 години”, сподели осемкратният първенец в литовската лига.

Робертас Явтокас дебютира за националния отбор на страната си на Олимпиадата в Атина през 2004 г. Година по-късно привлича вниманието на специалистите със силното си представяне по време на европейското в Сърбия и Черна гора, като записва средно по 11 точки, 5.8 борби и 1.5 асистенции, а неговата Литва финишира на пето място в крайното класиране с баланс от 5-1, припомня Bball.bg.

Най-големият успех в кариерата на родения в Шауляй център е бронзовият медал от световното първенство в Турция през 2010 г. след 99:88 над Сърбия в мача за третото място. Робертас Явтокас може да се похвали с две сребърни и бронзово отличие от шампионатите на Стария континент съответно през 2013 г. в Словения и през 2015 г. във Франция, както и от Испания 2007. Завинаги ще остане в паметта на феновете и с татуировките, които наложи през последното десетилетие в националния отбор на Литва.