Арбитражната комисия към Българската федерация по баскетбол разгледа жалбата на Хасково 2012 против решение, с което Дисциплинарната комисия е наложила глоба на тима в размер на 800 лева за изявление на старши треньора Елена Станкова.

Изказването на Станкова, направено на пресконференция, е било квалифицирано като "обидни оценки, уронващи престижа на БФБ". Съгласно чл.2 от Дисциплинарния правилник, наложеното дисциплинарно наказание на баскетболен клуб се отнася за представителния отбор на баскетболния клуб във връзка или по време, на чиято среща е извършено дисциплинарното нарушение.

Разглежданият случай, видно от посоченото по-горе нарушение, не може да бъде подведен под хипотезиса на тази норма. Дисциплинарното нарушение е извършено от физическо лице и отговорност за това не може да носи баскетболния клуб и съгласно чл.2, ал.2 от ДП евентуалната отговорност е на физическото лице. Като е наложено дисциплинарно наказание на юридическо лице за твърдяно дисциплинарно нарушение, извършено от физическо лице- треньор, постановеното решение е в нарушение на чл.2, ал.2 и 3 и чл.36 от ДП на БФБ и то следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

По изложените съображения и на основание чл.7 от Правилника за работа на Арбитражната комисия при БФБ същата реши, че отменя решение щ34 от 21.01.2013г. на ДК при БФБаскетбол.