За никого не е тайна, че абсолютно всички съревнования във всички видове спортове са обект на атака за залози. "Черното тото" стигна нечувани размери навсякъде, включително и в България. Допреди няколко години всички погледи бяха насочени към футбола. От известно време обаче обект на "играчите" са и баскетболните мачове. Мъжки, женски, юношески, такива в по-долните дивизии - всякакви. Вестник "ШОУ" вече информира повърхностно как се случват нещата - кои залагат, как се гони точен резултат и точна разлика между двата отбора и т.н. С всеки изминал ден нещата стават все по-сериозни и тази смърт трябва да бъде пресечена поне сред баскетболистите и баскетболистките.

Ето какво разказа популярната баскетболна журналистка Владислава Лазарова относно оказалата се гореща, но и премълчавана тема със залозите. Публикуваме без редакция написаното от нея във "Фейсбук" и реакцията на други баскетболни хора относно уреждането на баскетболни мачове.

"Довършвам си тренировката във фитнеса, когато някакъв отворко разпалено обяснява, че днес ще "падат кинти" от женски баскетбол. Имало два уговорени мача, цитирам "то, всеки кръг си има там, бе". Отворкото щял да заложи хилядарка, защото източниците му били "бетон".

Чувам до болка познати имена, все такива с претенции и с позиции във вмирисания ни баскетбол. Не, че е за първи път, но чак толкова обосновано и с факти, никой досега не ме бе убеждавал, че баскетболът ни е мъртво тяло с разкапващи се меса. А от тях едни и същи лешояди ръфат ли, ръфат.

Поздравявам за довиждане отворкото и бързам да се прибера, за да проследя с трепет този фамозен кръг в женската А група. Но иначе, дори и в този час, господата от Управителния съвет на федерацията може би още заседават. "Решават" жизненоважни въпроси за бъдещето на българския баскетбол. Тъпите журналя клечат в болезнено очакване да чуят "новините" и да си попълнят овчеподобно колонките. А под носа им черното тото процъфтява и носи живителна радост в съблекални и на победители, и на загубили."

Няколко часа по-късно Лазарова публикува следното:
"Ъпдейт: всяка дума на отворкото се потвърди."

На 13 януари (сряда) в женското първенство се играха следните мачове:
Септември - Монтана 69:96
Нефтохимик - Левски 86:52
НСА - Дунав 39:99
Берое - Хасково 2012 69:64


Още в началото на декември "ШОУ" и БЛИЦ алармираха, че "играчите" залагат на конкретна разлика, с която единият отбор да победи другия. Става въпрос за разлики от 30, 40, 50, 60, 70, та дори и над 80 точки. Общо взето "играта" се получва, когато играят силен и изявен фаворит срещу слабак, тогава огромната разлика може най-лесно да бъде нагласена. Тогава баскетболистите на фаворита вкарват до скъсване, а другите ги гледат и съответно не бележат кошове. Накрая играчи и от двата отбора са доволни. Не от играта си на паркета, разбира се...

Според източници на БЛИЦ от родната баскетболна федерация знаят отдавна какво се случва по залите, но никой не задава въпроси, не излиза с мнения, предложения и т.н. Управляващите и работещите в баскетбола се боричкат на незначителни темички, надлъгват се, прецакват се със съдии, правят си интриги. Това на практика никой не го интересува и няма смисъл, след като мачовете се уреждат поголовно. Агенция БЛИЦ знае в почти всеки един мъжки и женски отбор кои са отговорниците за залозите. Пак по наша информация от федерацията вече са се поразмърдали и са направили опити да се свържат с институции за борба с черното тото, които работят заедно с ФИБА. Очаква се до дни отговорът и кога ще пристигнат разследващи на наша територия.

Агенция БЛИЦ ще направи поредица от интервюта първо с треньорите на женските отбори, тъй като напоследък най-често се шуми, че именно там мачовете миришат. След това ще дадем дума и на треньорите на мъжките тимове, защото там помията също е не по-малка. Ако някой баскетболен фактор иска да вземе отношение по темата, ще получи трибуна. Съвсем скоро ще публикуваме абсолютно всички "интересни" мачове при жени и мъже от началото на сезона, както и ще следим коефициентите за двубоите от тук нататък. Особено при жените. Започваме от тази неделя.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ