Шампионът "Левски" ликува в дербито на 4-ия кръг в Националната баскетболна лига. Константин Папазов и момчетата му стигнаха драматично до успеха в "Арена Ботевград", надигравайки местния Балкан с една точка разлика - 79:78. Двубоят беше изключително оспорван, особено в последната му част. В крайна сметка гостите от София се добраха до успеха срещу традиционно неудобния противник. Така до момента "Левски" е с 3 победи и 1 загуба в първенството, а Балкан е с актив от 2 поражения и 2 победи.

Двата тима зарадваха зрителите в залата в Ботевград с добър баскетбол, а момчетата на Папазов изиграха втори силен мач в рамките само на два дни, но този път за разлика от срещата с Кърка в Адриатическата лига се поздравиха с победата.

Балкан и "Левски" си размениха лидерството общо девет пъти в рамките на първите 10 минути, преди все пак "сините" да се оттеглят с аванс от точка - 19:18 след една част. Гостите избухнаха със серия от 15:6 в първите 4 минути на втората част, за да поведат с 34:24 след силно включване от пейката на Павлин Иванов. Шампионите продължиха да доминират и почивката дойде при 41:33 в тяхна полза. Второто полувреме също започна отлично за "сините", чиято преднина набъбна до убедителното 53:37. Домакините се съвзеха и намалиха разликата до 8 точки - 62:54 след 30 минути.

Драмата предстоеше в последната част. Ботевградчани постепенно догониха "сините" и се доближиха само на точка от тях - 70:69, благодарение на отличната игра на Иван Лилов и Павел Маринов. Павел Иванов и Христо Захариев успокоиха "Левски" с кошове за 75:69, но Лилов и Маринов пак върнаха надеждата за домакините - 77:76 по-малко от минута преди финалната сирена. Алекс Симеонов вкара един наказателен удар за 78:76, преди Мартин Маринов да изравни - 78:78 точно 16 секунди преди края. Захариев вкара един от двата си опита от наказателната линия за 79:78, а в ответната атака Стаменкович пропусна от тройката и победата отиде на сметката на "сините".

Най-резултатен за "Левски" беше капитанът Павел Иванов с 22 точки, Христо Захариев реализира 19, а с 11 се отчете Павлин Иванов. За Балкан Иван Лилов отбеляза 29 точки, 20 добави Павел Маринов, а 11 Ненад Шулович.

Припомняме, че срещата днес беше очаквана с интерес от баскетболната общественост заради сблъсъка от полуфиналите в края на миналия сезон. Тогава "сините" спечелиха с 3:2 серията, но петият двубой предизвика страхотни скандали. Подробности - ТУК!