Балкан (Ботевград) приема "Левски" в дербито на 4 кръг на баскетболното първенство. Двубоят е от 19:00 часа в "Арена Ботевград" и ще бъде предаван пряко по БНТ Свят. Двубоят е очакван с интерес от баскетболната общественост заради сблъсъка от полуфиналите в края на миналия сезон. Тогава "сините" спечелиха с 3:2 серията, но петият двубой предизвика страхотни скандали. Още преди това Тити Папазов и компания продаваха билети за фенове на Балкан в пакет с пропуски за мача с Лацио по повод 100-годишния юбилей през май. На един от мачовете в София агитката на Балкан бе качена почти на покрива на залата, а феновете на "Левски" за първи път от доста време заеха предните места, на които сядат журналисти. Отнетната реакция бе следната - Балкан обяви цена от 100 лева за билет за фенове на "Левски" за петия решителен мач. Освен това грозни плакати с нарисувано магаре за Константин Папазов посрещнаха "сините" на входа на Ботевград. В крайна сметка Тити и "Левски" ликуваха, а след това станаха шампиони.

Днес, няколко месеца, по-късно едва ли "сините" ще имат шанс да изненадат ботевградчани. "Левски" е раздиран от финансови проблеми и е с изцяло подменен и отслабен състав. Тимът играе в Адриатическата лига и мачовете със сигурност идват в повече. "Левски" до вчера не е заявил, че ще бъде подкрепян от свои фенове в залата в Ботевград, а това по правилник трябва да стане до 36 часа преди мача. Домакините са готови на компромис и може да пуснат привърженици на гостите.

Още един казус свързва двата клуба. През лятото Станимир Маринов избяга от Балкан в "Левски". Гардът се надяваше, че ще разтрогне договора си с ботевградчани и ще заиграе лесно за "сините", което обаче не се случва до момента. Любопитно е как беглецът Маринов ще бъде посрещнат от местната публика, на която доскоро бе любимец.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ