Националният отбор по баскетбол на САЩ победи Русия с 89:79 на четвъртфиналите на световното първенство в Турция и вече е на полуфинал. Там отборът воден от Майк Кшижевски ще срещен победителя от двойката Литва - Аржентина, които играят по-късно тази вечер. С успеха в зала "Синан Ердем Доум" американците си върнаха за загубата на финала на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година, когато загубиха с 50:51 в един от най-противоречивите мачове в историята на баскетбола. Двубоят се проведе именно на 9 септември преди 38 години.

Най-резултатен в днешната среща бе Кевин Дюрант с 33 точки, Чонси Билъпс добави 15, а Ръсел Уестбрук се отличи с 12 за успеха на САЩ.

Сергей Буков вкара 17 точки за "Сборная", а Андрей Воронсевич и Тимофей Мозгов се отчетоха с 14 и 13 точки.

Двубоят започна добре за американците, които след две тройки поведоха с 6:3, две минути след началото на срещата. Срещата продължи да се развива кош за кош, преди Чонси Билъпс да вкара тройка за 15:9. Руснаците залагаха повече на стрелба от средно и далечно разстояние и това даде успех. Американците успяха за известно време да държат съперника на 3-4 точки, като най-активни бяха Кевин Дюрант и Чонси Билъпс. В последното отиграване за частта обаче Мозгов беше тотален господар в подкошието и вкара за крайното 25:25.

Руснаците стояха изключително добре тактически и в началото на втората четвърт, като използваха всички слабости на съперника. Тимът на Дейвид Блат излезе напред с 4 точки за 29:25 минута и половина след старта на частта. 6 минути преди края на частта след добра защита и хубава атака започнала от Чонси Билъпс, минала през Дерик Роуз и завършила със забивка на Андре Игуодала САЩ намали на 30:31. На полувремето САщ водеше с 44:39.

Олимпийските шампиони поведоха с 50:42 само две минути след началото. Американците полагаха сериозни усилия в защита като се стремяха да не позволяват на съперника да използва едно от най-сериозните си оръжия - стрелбата от далечно разстояние. Въпреки това Сергей Моня вкара тройка за 50:45. Чонси Билъпс обаче бе точен за 53:45, но след това веднага Биков намали със стрелба почти от фауллинията. Страхотен чадър на Мозгов срещу Дерик Роуз, малко повече от 5 минути преди края на частта, не бе зачетен и бяха отсъдени два наказателни срещу американския гард. Той обаче вкара само единия за 54:47. След 30 минути САЩ водеше със 70:56.

Американците продължиха да поддържат разликата от началото на последната и решаваща част, като Кевин Дюрант не спря да атакува успешно коша на противника и 7 минути преди края на срещата имаше 28 точки в своя актив. САЩ водеше с 81:64. В следващите 4 минути американците контролираха нещата на терена, но две хубави акции на руския тим свали дефицита на 12 точки за 72:84, 03:28 преди финалната сирена. До края обаче не последва обрат и САЩ заслужено спечели с 89:79, осигурявайки си място на полуфиналите./БЛИЦ