Селекционерът на националния отбор на Русия по баскетбол Фотис Кацикарис напусна поста и посочи президента на местната федерация като виновник за решението си.
 
46-годишният специалист заемаше поста в продължение на 8 месеца, а внезапното му напускане създава проблем за “сборная” преди участието на европейското първенство през септември.
 
Кацикарис публикува в медиите отворено писма, в което обвинява президента на Руската баскетболна федерация Юлия Аникеева като виновник за своето напускане.
 
“По всякакъв начин се опитахте да ме омаловажите като човек и треньор. Постоянно създавахне пречки за моята работа”, пише в писмото.
 
Аникеева отгови с официално съобщение на сайта на федерацията, в което изразява искрено съжаление за оставката на Кацикарис, но не се съгласи с посочената от гръцкия специалист версия.
 
Новият временен селекционер на Русия ще бъде Валери Карасев, който беше назначен за асистент на Кацикарис в четвъртък, след като изведе студентския национален отбор на страната до златните медали на Универсиадата в Казан.
 
Оскавката на Кацикарис беше предшествата на месеци от несигурност в Руската баскетболна федерация. Аникеева пое президентския пост преди седмица. Тя е временно заменя Андрей Красненков, който подаде оставка, след като загуби доверието на Изпълкома.
 
Аникеева е изпълнителен директор на ВТБ Единната лига, с която Красненков нямаше добри отношения. Очаква се Юлия Аникеева да се кандидатира на предстоящите избори за президент на федерацията, като се очаква нейн опонент да бъде шампионката от женската НБА Светлана Абросимова.