ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

България загуби катастрофално от Естония в Талин! Домакините ни разбиха с 61:49 (25:10, 14:14, 11:13, 11:12) и се класираха директно за европейското първенство по баскетбол през 2015 година. Нашите спечелиха първия мач в София с 58:55, но след днешното поражение ще трябва да минат през квалификациите догодина, ако искат да играят на Евробаскет 2015.

Българите изиграха слаб мач, отбелязаните 49 точки само потвърждават трагичното нападение. Напрежението в тима се забеляза на няколко пъти. Явно звездоманията е подгонила част от играчите, начело с Калоян и Деян Иванови, които с егоистичните си действия и глупавите си отигравания на моменти, също допринесоха за разгрома. Пред близо 7000 души в Талин нашите бяха тотално надиграни от домакините.

Нашите започнаха много слабо срещата, а естонците бяха окрилени от 7000 души на трибуните. Домакините бързо дръпнаха с 5:0,а впоследствие резултатът набъбна до 13:3 в 4-ата минута. Бранко Миркович отбеляза една тройка, с която махна нулата от актива ни. Баскетболистите на България така не излязоха от шока през първата част и често не успяваха да реализират от зоната за 2 точки. Естонците пък реализираха цели 5 тройки през първата част и логично преднината им бе 15 точки след 10 минути игра.

През втората четвърт разликата се запази, като нашите успяха да заздравят играта в защита и дори на моменти съкращaваха разликата до 10 точки. нито един от 5-те опита от 3 точки обаче не влезе в коша на домакините. Те от своя страна също не се представиха на ниво от далечно разстояние през тази част. Все пак със силни последни минути домакините успяха да възстановят разликата от 15 точки и двата тима се оттеглиха на почивката при резултат 39:24.

nacionali_estonia2.jpg

Нашите тръгнаха сравнително добре през третата част, но отново пропускаха лесни кошове. Въпреки това те успяха да намалят разликата, като за това допринесе най-много добрата игра под коша. В минутите на третата четвърт най-добре на игрището стояха Асен Георгиев и Божидар Аврамов, като двамата бяха и най-резултатни в тази част. Проблемът на нашите отново бе в зоната на 3 точки, където така и не успяха да нагодят мерника си и до момента бяха записали едва 5 успешни от 24 опита.

Бомбата, която цъка от известно време в националния, избухна за момент. За пореден път се стигна до разправия, този път между Веселин Веселинов и треньора Тити Папазов. Близнаците Калоян и Деян Иванови пък за пореден път показаха егоизъм в много от ситуациите, които също попречи на тима да се представи по-добре. Все пак Деян се представи добре под коша и завърши с 9 борби за нашия тим. Той обаче не бе сред най-резултатните и записа едва 4 точки. Бранко Миркович опита на няколко пъти от тройката да вкара и да вдигне духа на нашите, но опитите му не бяха успешни. Сърбинът изигра нов слаб мач, след този в София. За разлика от други състезатели, Мрикович поне си призна, че е играл слабо в София срещу Естония и обеща силен мач в Талин. Не се получи и той бе един от длъжниците на националния тим.

В края на двубоя естонците си позволиха да се отпуснат и нашите намалиха разликата на 11 точки, която 4 минути преди края бе цели 19. Най-резултатен за тима бе Калоян Иванов с 13 точки, следван от Божидар Аврамов с 10.

В крайна сметка след изключително слабото представяне нашите загубиха с 12 точки разлика и ще се опитат догодина да си осигурят класиране на ЕвроБаскет.

ЕСТОНИЯ - БЪЛГАРИЯ 61:49

ЕСТОНИЯ: Стен Сок - 3 точки, Герт Дорбек - 10 точки, Грегор Арбет - 7 точки, Райн Радик, Янар Талц - 2 точки
Резерви:
Танел Сок - 9 точки, Райн Вейдеман - 10 точки, Кристиян Кангур - 8 точки, Сим-Сандер Вене - 7 точки, Рейнар Халик - 5 точки

БЪЛГАРИЯ: Бранко Миркович - 5 точки, Чавдар Костов - 5 точки, Иван Лилов - 2 точки, Деян Иванов - 7 точки, Николай Върбанов
Резерви: Божидар Аврамов - 10 точки, Александър Янев - 6 точки, Калоян Иванов - 13 точки, Асен Великов, Веселин Веселинов - 1 точка, Христо Захариев