ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Селекционерът на националния ни отбор по баскетбол Константин Папазов направи дълъг коментар след загубата от Естония. Нашите паднаха с 49:61 и не успяха да се класират директно на Европейското първенство през 2015 година от изминалия предквалификационен турнир. Вторият опит за българите да стигнат до Евробаскет 2015 е през квалификациите догодина.

Папазов коментира разразилия се скандал между близнаците Калоян и Деян Иванови след първия мач с Естония, за който БЛИЦ писа.

„Това беше тежко състезание, в което положихме доста усилия. Смятам, че имаше и добри моменти. Спечелихме шест мача и загубихме два. Реално стигнахме до финал, а в същото време сме огорчени и ни боли. Не искам да прозвучи като оправдание, но и този скандал, който се разрази преди заминаването и всички писания по медиите, не може да не се отразяват на играчите. В никакъв случай обаче не искам да се оправдаваме. Факт е, че се опитахме, борихме се, но смятам, че влияе. На мен лично не ми е повлияло, но не може да не се е отразило на близнаците и на останалите играчи.

Съжалявам много, че не успяхме. Сигурно е, че и играчите и ние треньорите вложихме всичко и не сме се пестили. Естествено е да има критики и трябва да ги приемем съвсем нормално, ако искаме да успяваме. Аз многократно заявих в хода на квалификацията, че ако критиките са градивни и за добро, е хубаво да ги има. Преди заминаването имаше такова демотивиране, макар че аз съм убеден, че демотивиран може да бъде човек, който не желае и не се старае. Напротив - усилия бяха положени, но не успявахме да вкараме, по-скоро поради напрежение. Убеден бях в едно - всички много искаха. Ако някой ми беше обещал, че Естония ще вкара само 60 точки днес, преди мача щях да бъда много щастлив. Не можех да си представя, че нашият отбор, който има много добри стрелци, ще отбележи само 49.

Искам да благодаря на момчетата и ако има критика, тя трябва да бъде изцяло насочена към мен. Това са играчите, с които разполагаме. Стараят се и полагат усилия. Вероятно можеше да има един или двама други, ако не бях треньор аз, а някой мой колега. Това са играчите, с които разполагаме и трябва да се стараем всяка година ако могат да напреднат и да се борим. Пак повтарям - нека критиката бъде към мен, а не към момчетата. В едно съм убеден - всички искаха много. Сигурно са допускани грешки, сигурно е имало слабости, които трябва да бъдат коригирани, но в никакъв случай не мога да кажа, че е имало липса на желание и в подготовката и в квалификацията. Реално погледнато, осъзнавайки класата на съперниците, ние постигнахме шест победи и само две загуби, едната от които беше без значение. Това са обективни неща и не трябва да ги отричаме. Трябва да се кажат и добри думи за някои неща, които направихме в тази квалификация. Наистина играхме финал, но в началото беше ясно, че никой нямаше да бъде щастлив, ако само играем финал. Това е много тежко състезание, в което ставаш втори и си много нещастен. Във всяко друго, когато си втори те боли, но все пак си втори. А сега с това класиране реално нищо не се е случило“, коментира Тити Папазов пред bgbasket.com.

nacionali_estonia.jpg

„Всички ни боли много, а смятам че и тези, които много обичате баскетбола - вие журналистите и любителите, също ви боли. Не сме доволни, но не може и да се срамуваме. Загубата е болезнена, но не може да бъде срамна, защото сме загубили с 12 точки. Това само по себе си реално в момента няма никакво значение. Загубата е факт и остава догодина да се мисли за следващата квалификация, но тя е много далече. Трябва да знаем, че в цяла Европа баскетболът напредва с много бързи темпове, а за съжаление при нас темповете не са същите, за което най-голяма вина носим ние треньорите. Естествено на първо място съм аз като национален треньор, но и всички, които работим в баскетбола. Тук искам да използвам възможността да благодаря на всички мои колеги, които през цялата квалификация ме подкрепяха. Те знаят кои са и не нужно да споменавам имената им. Те бяха непрестанно до мен, помагаха ми, насърчаваха ме. За съжаление не успяхме, но се надявам с общи усилия да се опитаме да вървим напред, за да може наистина да правим и себе си и вас феновете и журналистите, които обичате играта, щастливи. Гарантирам, че безрезервно всички в този отбор са се старали. Аз съм последния човек, който ще търси оправдание в играчите. Играчите са показали толкова, колкото ние, които сме работили с тях, сме успели да ги научим. Затова казвам, че ако някой трябва да бъде критикуван и упрекван, това съм аз. Играчите също много добре осъзнават и ги боли, а ако те са умни, а аз ги смятам за такива, те ще си направят изводите. Те знаят грешките, които са допуснали и ще се опитат да ги коригират, за да вървим всички заедно напред.

Смятам, че заслужихме поне с класирането до финала, критиката, която е нормално да получим, трябва да бъде градивна с ясни идеи и посоки за подобряване, а не да бъде негативна. Тогава смятам, че всички ние осъзнавайки некласирането, ще потърсим грешките си и да ги коригираме с цел да се представим по-добре", завърши селекционерът./БЛИЦ